Index Vakbarát Hírportál

Ez egy hangos sztori, Veszprém minden utcája színpad lehet

2022. július 18., hétfő 17:24

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és az Index podcastsorozata, a MOL Nagyon Balaton most visszatér a fesztiválok városába, amelyet július 20-ól utcazenészek népesítenek be.

Negyedszázada a veszprémi nyarak semmiben sem hasonlítottak a maiakhoz, a város kiürült, mindenki a Balatonnál volt, turistákat csak akkor lehetett látni, ha elromlott az idő. Muraközy Péter fesztiváligazgató emlékei szerint a változás annak idején egy indexes hisztivel indult, amikor a kommentszekcióban kitört a háború a városra jellemző kulturális szürkeség miatt.

Ekkor mondtam azt, ha a város vállalja, hogy vendégül látja az utcazenészeket, akkor mi vállaljuk, hogy megszervezünk egy fesztivált

– emlékezett vissza a 23 évvel ezelőtti kezdetekre Muraközy Péter.

A Veszprémi Utcazene Fesztivál indította el azt a folyamatot, amelyből mára az ország egyik legnagyobb fesztiválvárosa nőtt ki. „Veszprém elfogadta, hogy ez egy hangos sztori, de a város éli az életét, miközben nyaranta fesztiválhelyszínné alakul ” – mondta el Muraközy Péter, aki Peter Pritz műfordító, zenei újságíró, szerkesztő, zsűritag társaságában még az alábbi témákról is beszélt:

Podcastsorozatunk következő részében Veszprém után Művészetek Völgyébe látogatunk el.

Rovatok