Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki a britek szerint az elmúlt 50 év legbefolyásosabb művésze

2022. augusztus 16., kedd 19:54

David Bowie-t választották az elmúlt 50 év legbefolyásosabb művészének. Az indoklás szerint azért Bowie-ra esett a választás, mert egyszerre alkotott nagyot a zene, a film és a divat területén – írja az Independent.

Bowie, megérdemelten, lassan már minden elérhető művészeti díjat besöpört: beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, felkerült a valaha élt legjobb zenészek listájára, és a Rolling Stone magazin a történelem legnagyobb rocksztárjának nyilvánította. Arról már nem is beszélve, hogy zenéje a mai napig felcsendül a mozikban vagy streamingszolgáltatókon aktuálisan futó filmekben, sorozatokban. Például A galaxis őrzőiben, a Jojo Nyusziban, az Édes vízi életben, a Frances Hában vagy a Szívek szállodájában.

A Sky Arts tévécsatorna zsűrijében zenész, író, filmkritikus, műsorvezető és színházi kritikus is szavazott. A bizottság feje Lauren Laverne műsorvezető és DJ volt, aki a döntés meghozatala után úgy nyilatkozott: sok időt fordítottak a pontozásra, a top 50-es, 20-as és 10-es listák felállítására, míg megszületett a finalista David Bowie.

A 2016-ban rákban elhunyt Bowie olyan kortárs művészeket előzött meg, mint Steve McQueen rendező (12 év rabszolgaság), Russel T. Davies forgatókönyvíró és producer (Ki vagy, doki?) vagy Vivienne Westwood divattervező.

A top 50-ben szerepel még Muriel Spark regényíró, Elton John, Sade, Banksy, Ridley Scott, Boy George, Mike Leigh, a Spice Girls és Hitchcock. Érdekes, hogy a nagy angol zenei ikonok közül egy sem fért be az első 50-be, pedig Paul McCartney vagy Mick Jagger popkulturális hatása vitathatatlan, és ők az elmúlt évtizedekben is aktív szereplői voltak a művészeti életnek.

Az alkalomra és Bowie megünneplésére Joe Black londoni művész egy unikális, gitárpengetőkből készült, két méter magas képet készített. Az egyedileg tervezett 8610 pengető mindegyike azokra a művészeti ágakra utal, amelyekben Bowie alkotott: zene, divat, film, irodalom, képzőművészet. A képet egy, Bowie szülőhelyén, a londoni Brixton negyedben lévő iskolának adományozzák majd, hogy a jövendő zenészgenerációkat inspirálja.

(Borítókép: David Bowie 1992-ben. Fotó: Nigel Wright / Mirrorpix / Getty Images)

Rovatok