Index Vakbarát Hírportál

A Halott Pénz „lesz.rta” az esőt, óriási tűzijáték volt

2022. augusztus 21., vasárnap 10:38

Hatalmas ünneplésnek lehetett szem- és fültanúja szombat este a STRAND Fesztivál közönsége: a 18. születésnapját a helyszínen tartó Halott Pénz egy egész napos minifesztiválon, barátokkal és zenésztársakkal léphetett be a nagykorúság kapuján. Ugyan az eső Zamárdit is elérte este, a fesztiválozókat ez alig zavarta az önfeledt szórakozásban, sőt, a parton még az ünnepi tűzijátékot is megtekinthették.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt ugyan az ország legtöbb pontján törölték vagy csak részben tudták megrendezni az augusztus 20-i ünnepi programokat, egy Balaton-parti kistelepülésen szombaton sem a bezárkózásé és a szomorúságé volt a főszerep: a baljós időjárási előrejelzések ellenére a hétvége első napján talán még többen voltak kíváncsiak a STRAND Fesztiválra, mint az azt megelőző két napon

Nem is döntött rosszul az, aki mindenre fittyet hányva megindult a fesztivál területére délután, ugyanis a budapesti szomorkás és borús idővel szemben, úgy tűnt, Zamárdin ezen a héten tényleg sem az idő, sem az időjárás nem foghat ki: a már-már fesztiválvárosnak mondható településen ugyanis jele nem volt annak, hogy komolyan aggódni kellene egy-egy jelentősebb vihartól vagy felhőszakadástól a piros betűs ünnepnapon. Bár végül az eső a fesztivál közönségét sem kímélte, a tömeg meglehetősen jól bírta: a többség nem mozdult el a színpadok elől, aki tehette, félmeztelenül, mások esőkabátba bújva bulizták végig az estét. 

A program nélkül maradt fővárosiakat aztán még inkább megfricskázta a STRAND azzal, hogy az este kilencre már meglehetősen esős idő ellenére is fennakadás nélkül megtartották az ünnepi tűzijátékot, így aki Budapest helyett – az autópálya dugói ellenére is – Zamárdit választotta a hétvégére, az egy percig sem nyafoghatott, hogy az idő elmossa a jókedvet. 

Szombaton rendhagyó, egynapos ünnepléssel készült a Halott Pénz: a zenekar a legjobb barátait és zenésztársait meghívva a fesztiválon lépte át a nagykorúság küszöbét. A fesztiválon belüli fesztivál fellépői Marsalkóékat ünnepelve egész nap szolgáltatták a jobbnál jobb koncerteket. Színpadra lépett a Hősök, a Mary Popkids, a Blahaluisiana, a Hiperkarma és az Irie Maffia is, a fiatalabb generációból pedig Beton.Hofi, Dzsúdló és Krúbi is mikrofont ragadott. 

Marsalkó Dávidék barátai közül ByeAlexet és a Sleppet érte az a megtiszteltetés, hogy az ünneplő banda mellett a nagyszínpadon csapasson.

A főváros nem, ByeAlex várta a zuhét

A nagyszínpadon a Hősök fenegyerekei melegítették be a tömeget az este hat órára kiírt ByeAlex és a Slepp-koncertre, melyre láthatóan a fesztiválozók jelentős része kíváncsi volt – a buli kezdete előtt és annak első néhány száma alatt még meglehetősen nagy tömeg várt arra, hogy bejusson a fesztiválra, vagy hozzájusson az első – esetenként már láthatóan inkább a sokadik – italához a pultoknál. A színpad előtt a korai időpont ellenére az előző napokhoz képest is nagynak számító tömeg gyűlt össze, az ekkor még melegen tűző napot elnézve a többség – vihartól nem tartva – nyugodtan vágott bele az estébe.

A Fekete című nyitódal felzendülésekor már a legtöbben a dühöngőtéren álltak, és ahogyan azt már ByeAlex koncertjén megszokhattuk, a dalt hatalmas ovációval fogadta a közönség, ezt követően pedig szinte minden számot végigtomboltak és -énekeltek, míg a banda egy rutinszerű, ám profi és jó eséllyel a zenekar munkásságát kevésbé ismerők vagy kedvelők számára is élvezhető produkciót tett le a STRAND Fesztiválon. A közönséggel gyakran interakcióba lépő ByeAlex magát sem hazudtolta meg, az ekkorra már az égen feltűnő felhőket elnézve azt mondta, tudja jól, hogy mindenki örül annak, hogy nem mosta el az eső a koncertet, ő mégsem lenne szomorú, ha esne, hiszen a földnek hatalmas szüksége van rá.

A fesztiválozók vélhetően egytől egyig egyetértettek a mondanivalójával, azonban a legtöbben jó eséllyel szerették volna szárazon megúszni a szombati bulit. Talán nem nagy spoiler, de ez meglehetősen keveseknek sikerült végül...

Az extravagáns stílusáról is ismert énekes minden bevetett a színpadon, hogy senki se bánja meg a karszalag kiváltását, a közös énekeltetés mellett még egy rózsaosztás is a show része volt, azonban a virág mellett az énekes is igencsak szúrós lett a buli végére.

ByeAlex ugyanis erősen megharapta az utána színpadra lépő headliner Alvaro Solert, a koncert vége felé azt mondta, hogy nemsokára átadja a színpadot valami spanyol fellépőnek – ezzel jelezve, nem tudja vagy nem szeretné tudni az őt követő világhírű kolléga nevét. Az odaszólogatás ellenére a zömében magyar közönség számára továbbra is nagyon működik ByeAlexék zenéje, így a mostani buli is érthetően volt nagy sikerű az ekkorra már az esőfelhőket vizslató látogatók körében. 

A Halott Pénzt nem érdekli az eső 

Alighogy sikerült mindenkinek ByeAlex koncertjét követően egy pisikört megejtenie, meglehetősen nagy vihart jelző hirtelenséggel csapott le a fesztivál területére a szél, amely ugyan erősnek aligha volt mondható, a túlpart irányából érkező sötét felhőket azonban jóval hamarabb a STRAND fölé fújta, mint ahogyan azt a közönség gondolta. A szervezők ekkor jelezték is, hogy hamarosan egy gyorsan elvonuló, ám hevesebb esőzés éri el a fesztivál területét, így mindenkit fokozott óvatosságra intenek, azonban ez nem szegte az emberek kedvét, és végül a nagy esőzésben is végigtáncolták a mediterrán dallamokat a Balaton partjára hozó Soler koncertjét. 

Ahogyan azt várni lehetett, a kilenc órára kiírt születésnapos Halott Pénzre volt kíváncsi legnagyobb számban szombat este a fesztivál közönsége, amely az ekkorra már több mint egy órája tartó, időnként megeredő, majd elálló esőzés ellenére is kitartóan ácsorgott a nagyszínpad előtti küzdőtéren – az idei fesztiválon egyébként eddig talán Marsalkó Dávidék fellépésére voltak kíváncsiak a legtöbben.

Zamárdiban nem volt akadálya annak sem, hogy a Halott Pénz előtt még az ünnepi tűzijátékot is megtartsák, amely a rendezők szerint a Balaton legnagyobb fényes durrantgatása volt idén. 

Mikor a show végre elkezdődött, a tömeg szabályosan hullámzott – talán nem merész kijelenteni, a Halott Pénz bárhol, bármikor hatalmas bulit képes csapni. Ugyan az időjárási körülmények miatt a színpadtól kicsit távolabb meglehetősen nehezen vagy rosszul lehetett hallani a koncertet, a pultoknál sorban állók, vagy épp az eső elől menedéket keresők, és az asztaloknál esőkabátban is vidáman ücsörgő emberek láthatóan felkapták a fejüket, vagy táncra perdültek az Amikor feladnád vagy az Erre még meghívlak sorait hallva.

Az előadás során Marsalkóék többször is megköszönték a közönség szeretetét, akik ugyancsak hálásak lehettek a nagykorúvá érett zenekarnak, amely olyan talpalávalót prezentált, hogy a helyenként pocsolyákban tomboló emberek által felvert sarat igen nehéz volt elkerülni. Marsalkó a néha rákapcsoló eső miatt többször is a közönséghez fordult. 

Ki nem sz.rja le az esőt?

– tette fel időnként a kérdést, amelyre szinte minden kéz a magasba emelkedett a koncerten, de talán az egész fesztivál területén is. 

Volt közös éneklés, tapsolás és még labdadobálás is, a show-elemeket látva pedig egy pillanatra az lehetett az ember benyomása, hogy ez már a fesztivált lezáró produkció, nemcsak a születésnapos főfellépő koncertjének tetőpontja.

A szombat este – egy kis spanyol csipőmozgást leszámítva – kicsit mintha a Budapest Park estéinek hangulatát hozta volna el nagyobb volumenben, ami egészen biztos: nemcsak az ünnepeltek, hanem egy kicsit a vendégek is eláztak aznap. 

A fesztivál zárónapján sem érdemes a négy fal között sínylődve az időjárás-előrejelzésen szorongani – vasárnap VALMAR, Majka és Timmy Trumpet igyekszik felülmúlni az eddig látottakat. A leckét feladták nekik rendesen.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok