Index Vakbarát Hírportál

92 éves lenne a leghíresebb skót, akit nem is Seannak hívtak

2022. augusztus 25., csütörtök 05:56 | aznap frissítve

Az 1930-ban Edinburghben született leghíresebb skót nem gyerekszínészből lett Baskerville-i Vilmos és Harrison Ford régészprofesszor apukája. A szegény családból származó Tommy Conneryt (eredeti neve ugyanis Thomas) szülei egy komódfiókban altatták csecsemőkorában, mert nem volt pénzük kiságyra, ezért a fiú kamasz- és ifjúkorában mindenféle munkákat elvállalt, hogy pénzt szerezzen.

Mielőtt a filmipar és a színház felfedezte magának, tejesemberként, művészi aktmodellként, koporsófestőként dolgozott, de a Királyi Haditengerészetnél is szolgált. 23 évesen részt vett a Londonban megrendezett Mr. Universe versenyen, ahol ugyan csak a harmadik helyet csípte el, de ekkor figyelt fel rá egy rendező, aki kisebb szerepet is ajánlott neki a South Pacific musical londoni bemutatóján. Ezt több kisebb tévés szerep követte, majd jött az áttörés az első Bond-filmmel. Sean Connery onnantól megállíthatatlannak bizonyult. Ráadásul a színész olyan volt, mint a jó bor, ahogy idősödött, úgy lett egyre vonzóbb és szimpatikusabb.

1996-ban Conneryt Cecile B. DeMille-díjjal tüntették ki a Golden Globe-díj-átadón. Köszönőbeszédében azt mondta: „Rengeteg egzotikus helyre utaztam, sok érdekes emberrel találkoztam, több tucat gyönyörű nővel csókolóztam, nagyon jó fizetést kaptam, úgyhogy igazán hálás vagyok. De ez nem azt jelenti, hogy nem perellek be.”

Tesztelje velünk tudását, mennyit tud a 92 éve született hegylakóról.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Sean Connery 2007. június 7-én. Fotó:  Frazer Harrison/Getty Images for AFI)

Rovatok