Index Vakbarát Hírportál

J. K. Rowling elárulta, miért nem vett részt a Harry Potter-találkozón

2022. augusztus 28., vasárnap 13:11

J. K. Rowling elmondta, hogy ő döntött úgy, nem jelenik meg a Harry Potter szereplőinek újraegyesítő találkozóján.

Az év elején a rendkívül népszerű filmadaptáció szereplői újra összeálltak egy évfordulós különkiadásra, amellyel a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenése óta eltelt 20 évet ünnepelték.

Az HBO Maxon debütált a Harry Potter-találkozó, ahol Emma Watson, Rupert Grint mellett Daniel Radcliffe is visszatért, hogy egy kicsit nosztalgiázzon.

A Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című műsorban a színészek közül részt vett a három kulcsszereplő, azonban a filmsorozat alapjául szolgáló könyvek szerzője, J. K. Rowling nem jelent meg az alkotásban.

Meghívták, de nem akart menni

Rowling nem járult hozzá a műsorhoz a jelenlétével, pedig a szereplők pont a könyvek kulturális és személyes hatásáról beszélgettek, amivel méltatták Rowling művét.

Lapértesülések szerint Rowlingot a transzneműek jogairól alkotott nézetei miatt „kiközösítették” a produkcióból. 

A különkiadás megjelenése előtt Emma Watson, Rupert Grint és Daniel Radcliffe korábban mindannyian felszólaltak Rowling transzneműekkel kapcsolatos megjegyzései ellen, melyekben az írónő megvédte a biológiai nő fogalmát.

Rowling akkor azt mondta, hogy szerinte nőnek vagy férfinak lenni egy biológiai tény, és nem csupán azonosulás, identitás vagy érzés. Ezután sokan bírálták a művészvilágban és a közéletben.

A Virgin Radio szombati adásában Rowling azonban azt mondta: ő maga döntött úgy, hogy nem vesz részt a műsorban.

Felkértek, hogy vegyek részt benne, de úgy döntöttem, hogy nem akarok. Úgy gondoltam, hogy ez inkább a filmekről szól, mint a könyvekről, és ez így van rendjén. Erről szólt az évforduló

– mondta a Harry Potter szerzője az Independent szerint.

(Borítókép: J. K. Rowling. Fotó: John Phillips / Getty Images)

Rovatok