Index Vakbarát Hírportál

Nem enyhül a testvérviszály, Harry és Vilmos herceg külön emlékeznek meg Dianáról

2022. augusztus 31., szerda 10:24

Nem jelenik meg közösen a Diana hercegné halálának 25. évfordulójára rendezett megemlékezésen Harry és Vilmos herceg. A királyi sarjak évek óta nem ápolnak jó viszonyt, legutóbb 2017-ben emlékeztek együtt, az idei alkalommal pedig szintén saját családjuk körében tisztelegnének Diana emléke előtt. A hercegné 1997. augusztus 31-én, autóbalesetben vesztette életét.

A brit királyi család háza tájáról időről időre kerülnek elő meghökkentő, esetenként botrányos hírek, azonban a jeles napok és ünnepségek idején általában az egész família arra törekszik, hogy békében és zökkenőmentesen túl legyenek az eseményen. 

Ennek ellenére már évek óta külön emlékezik a pontosan 25 éve, 1997. augusztus 31-én tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnére – azaz édesanyjukra – Harry és Vilmos herceg, így idén is mind nyilvánosan, mind a magánéletben külön, saját családja körében emlékezik meg mindkét királyi sarj – írja a Daily Mail

Úgy tűnik a két testvér között fennálló feszült viszony az elmúlt időszakban sem enyhült, a családhoz közel álló forrás szerint legutóbb tavaly nyáron beszéltek egymással, a nyilvános megjelenéseken kívül, akkor is csak akkor, amikor átadták az édesanyjuk emlékére készített, Dianát ábrázoló szobrot. Nézeteltérésüket akkor ugyan félretették, amíg az emlékművet átadták a Kensington-palota kertjében, úgy tűnik, hogy többet nem szeretnének együtt megjelenni az édesanyjuk előtt tisztelgő megemlékezésen, amelyet idén szintén a hercegné korábbi londoni lakhelye előtt tartanak meg. 

A hercegek legutóbb édesanyjuk halálának 20. évfordulójáról emlékeztek meg közösen 2017-ben, akkor egy dokumentumfilmben is feltűntek, és több családi, Dianához köthető relikviát is egy kiállítás részére adományoztak.

Harry herceg az elmúlt időszakban nemcsak testvérénél, de a királyi család többi tagjánál is többször kihúzta a gyufát. Meghan Merkle-lel való házassága, majd az Egyesült Államokba költözésük sem nyerte el mindenkinek a tetszését, a herceg azonban szeretné, ha ez a nap csak az édesanyjáról szólna, nem pedig a családon belüli viszályokról. 

Szeretném, ha ez a nap tele lenne a hihetetlen munkájának emlékeivel és szeretetével. Szeretném, ha ez egy olyan nap lenne, amikor megoszthatom anyám szellemét a családommal, a gyermekeimmel, akik bárcsak találkozhattak volna vele. Remélem, sikerül őt mindennap büszkévé tennem

– nyilatkozta a napokban Harry.

Még mindig nem tudják feldolgozni édesanyjuk elvesztését

Diana Párizsban egy autóbalesetben halt meg 1997. augusztus 31-én, mindössze 36 évesen, halála az egész világot sokkolta, ugyanis a királyi család egyik legszeretettebb alakja volt. Halálakor fiai még rendkívül fiatalok voltak, Vilmos 15, Harry pedig 12 éves volt.

A testvérek ugyan mindketten megértik az évforduló jelentőségét és azt a tényt, hogy világszerte sokan róják le kegyeletüket az alkalomkor, elmondásuk szerint ez azonban egy sokkal személyesebb dolog számukra, minthogy a nyilvánosság előtt szerepeljenek ezen a napon is. A barátok szerint még mindig erős szomorúságot és gyászt éreznek mindketten amiatt, hogy édesanyjuk sokkal hosszabb ideje nem része az életüknek, mint amennyit az volt, emellett az is fáj nekik, hogy Diana sosem láthatta, hogy megszületnek az unokái.

Újra szomszédok lesznek

Meghan Markle és Harry a nyilvános megemlékezést bojkottálva csak jövő hónapban utazik majd újra az Egyesült Királyságba, a hírek szerint azonban nem terveznek találkozót Vilmos herceggel és feleségével, Katalin hercegnével. A pár szeptember 5-én utazik Manchesterbe, ahol Markle a One Young World Summit rendezvényen mond nyitóbeszédet, majd másnap már Düsseldorfban, Németországban van jelenésük. A turnét szeptember 8-án zárják Londonban, akkor Harry szólal fel a WellChild Awardson.

Ez lesz az első alkalom, hogy a júniusi jubileumi ünnepségeket követően Harryék hazalátogattak, most pedig újra Vilmosék szomszédai lehetnek, ugyanis a cambridge-i herceg és családja átteszi székhelyét a Kensington-palotából az Adelaide Cottage-ba, amely mindössze tíz perc sétára van a windsori kastélytól. Ez az első alkalom Harry hercegék 2019-es költözése óta, hogy a fivérek egymás szomszédai lesznek, viszonyuk azonban aligha javul az ott töltött rövid időszak alatt. 

(Borítókép: Harry és Vilmos herceg 2021. július 1-jén. Fotó: Dominic Lipinski / POOL / AFP)

Rovatok