Index Vakbarát Hírportál

Magyar állampolgár lett Shane Tusup

2022. szeptember 14., szerda 09:02 | aznap frissítve

Megkapta a magyar állampolgárságot Shane Tusup, aki kedden magyar személyi igazolványát is átvehette. Az úszóedzőt az édesanyja kísérte el az eskütételre.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka korábbi edzője és férje jelezte: már régóta otthon érzi magát Magyarországon, ahol megtalálta számításait és a legtöbb ember hamar befogadta őt, ugyanakkor a jövőben sokkal nyugodtabb életet tervez.

Nem tagadta, hogy a sok nagyszerű élmény mellett számos konfliktus is van mögötte, de sok barátot szerzett és rengeteg szeretetet is kapott, ezért örömmel tölti el, hogy immár kettős állampolgár lehet.

A családom minden nagy pillanatomnak a része és támogatója, és megértik, hogy nekem mindkét ország olyan sokat adott, hogy hivatalosan is szerettem volna, hogy ne csak egy amerikai edző legyek, hanem magyar állampolgárként is hozzak még további eredményeket Magyarországnak

– mondta Shane Tusup a 24.hu-nak.

Az év edzőjének Magyarországon négyszer megválasztott szakember külön kiemelte: az a legnagyobb boldogság számára, hogy az édesanyjával az oldalán jelenhetett meg az eskütételen.

Shane Tusup 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Hosszú Katinka mellett Szilágyi Liliána, Földházi Dávid és Bujdosó Zsombor edzője is volt, majd 2020 őszén a vb-bronzérmes Holoda Péter trénere lett. Nem csak az úszás világában tevékenykedik, hiszen olyan válogatott labdarúgók erőnléti felkészülését is segítette, mint Bogdán Ádám, Szoboszlai Dominik, Sallói Dániel vagy Dzsudzsák Balázs.

Rovatok