Index Vakbarát Hírportál

Nagyon kellemetlen betegségben szenved III. Károly

2022. szeptember 21., szerda 12:42

III. Károly király Erzsébet királynő halálával automatikusan trónra lépett a múlt héten. Ez azt jelenti, hogy most jobban reflektorfényben van, mint valaha, és a megduzzadt ujjai rajongók ezreinek figyelmét keltették fel.

Az új uralkodóról készült fotókon láthatóak nyilvánvalóan duzzadtnak tűnő ujjai, ami sokakat arra késztetett, hogy elgondolkozzon azon, vajon jó egészségnek örvend-e.

Az ujjduzzadással azonban a király már évek óta küzd, sőt 2012-ben, amikor Ausztráliában turnézott, viccelődve „virsliujjaknak” nevezte őket.

A király egy daktilitis nevű betegségben szenved.

A daktilitis az ujjak és lábujjak ízületeinek súlyos gyulladása, amely miatt azok felpuffadnak, és a gyulladás jellege miatt a szenvedő ujjak virslire vagy kolbászra hasonlítanak. A súlyos daktilitis akár olyan merevvé is teheti az ujjakat, hogy már nem lehet ökölbe szorítani őket.

Az elnevezés a görög daktilosz szóból származik, amely ujjat jelent. A szakértők szerint a tünetet számtalan különféle betegség okozhatja. 

A Female First tudósítása szerint a király ujjai a tizedik leggyakoribb Google-keresési témát jelentik az Egyesült Királyságban. 

(Borítókép: III. Károly 2020. március 10-én. Fotó: Tim P. Whitby – WPA Pool/Getty Images)

Rovatok