Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a királyi családban? Megfosztotta unokáit királyi címüktől a királynő

2022. szeptember 29., csütörtök 13:44

Négy unokáját is megfosztotta királyi címeitől, így hercegi és hercegnői titulusaiktól Európa jelenlegi legidősebb uralkodója, II. Margit dán királynő. Őfelsége döntését úgy indokolta, hogy szeretne egy sokkal szabadabb életet biztosítani az unokái számára.

Az életük megkönnyítése érdekében megfosztotta legkisebb fia, Joakim herceg gyerekeit királyi címeiktől a dán királynő, a 82 éves II. Margit. A mostani címektől való megfosztás, vagy lehet, hogy sokkal inkább felszabadítás, négy unokáját érinti Európa – II. Erzsébet halála óta – egyetlen királynőjének. 

A királynő döntését a dán palota szerdai közleményében ismertette, amelyből kiderült, hogy II. Margit második fiának, Joakim hercegnek gyermekei nem viselik többé hercegi, hercegnői és az őfelsége címet sem – írja az Independent

A változtatás a 23 éves Miklós herceget, a 20 éves Félix herceget, a 13 éves Henriket és a 10 éves Athéné hercegnőt érinti.

Ugyan a királynő unokái által eddig használt titulusok megszűnnek, a közlemény kiemeli, hogy mind a négy unoka megőrzi a helyét az öröklési sorrendben – jelenleg a hetediktől a tizedikig állnak az utódlási sorban. A dán palota szerint a királynő döntését azután hozta meg, hogy más monarchiákhoz hasonló változásoknak volt tanúja, ezeket szeretné követni ő maga is.

A palota azt is megjegyezte, hogy az uralkodó abban reménykedik, hogy négy unokája a döntés hatására olyan életet élhet majd, amelyet nem a királyi címük alakít.

 Döntésével Őfelsége, a királynő azt a keretet kívánja megteremteni, hogy a négy unoka sokkal nagyobb mértékben alakíthassa saját életét anélkül, hogy korlátoznák őket a királyi házhoz fűződő formális kötődések és kötelezettségek

– áll a közleményben.

Nem mindenki fogja fel ajándékként 

Az elsőre jóindulatúnak tűnő döntéssel azonban nem mindenki ért egyet a királyi családban… A bejelentést követően Alexandra, Frederiksborg grófnője – Miklós és Félix herceg édesanyja –, Joakim herceg volt felesége megdöbbenésének adott hangot.

Mindannyian összezavarodtunk a döntés miatt. Szomorúak és sokkosak vagyunk. Ez úgy jött, mint derült égből a villámcsapás. A gyerekek most kiközösítve érzik magukat, nem értik, miért veszik el tőlük az identitásukat

– idézi a grófnő közleményét a lap.

(Borítókép: II. Margit dán királynő 2021. november 13-án Münchenben. Fotó: Hannes Magerstaedt / Getty Images)

Rovatok