Index Vakbarát Hírportál

Elkerülné a felhajtást III. Károly, olcsó koronázást akar

2022. október 9., vasárnap 12:21

A tervek szerint az új brit uralkodó, III. Károly jövő évi koronázási ceremóniája rövidebb, kisebb és olcsóbb lesz, mint édesanyja, II. Erzsébet 1953-as megkoronázása.

III. Károlyt már édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után két nappal királlyá kiáltották ki, hivatalosan azonban még nem vette kezdetét az uralkodása, az csak a koronázást követően történik meg. A Bloomberg által kiszivárogtatott információk szerint a ceremónia 2023. június 3-án lehet a Westminster-apátságban, ahol a néhai királynő temetési szertartása is volt.

A legújabb hírek szerint Károly koronázási ünnepsége csupán egy óráig tart majd. Viszonyításként édesanyjának 1953-ban több mint háromórás ceremónia keretében került fel a fejére a korona.

Az elmúlt hetekben Károlyról köztudottá vált, hogy visszafogott szertartást szeretne, ezzel szolidaritást vállalva mindazokkal, akik egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a megélhetési válság miatt világszerte.

A tervek szerint a vendégek száma 8000-ről 2000-re csökken, és valószínűleg a dress code tekintetében sem lesznek túlzóak az elvárások.

A The Sun értesülései szerint az is szóba került, hogy a meghívottak ne ünnepi ruhát, hanem társalgóruhát viseljenek. A legelőkelőbb nemesek számára pedig nem biztos, hogy garantálják a fényűző szálláshelyeket.

Ezúttal az olyan ősi rituálék is elmaradnak, mint például az uralkodó aranyrudakkal való megajándékozása. A koronázás a vallási jegyek szempontjából és kulturálisan valószínűleg sokszínűbb lesz, ettől függetlenül III. Károly a nagy napon kevesebbszer vált majd ruhát, a ceremónia pedig modern nyelvezetben zajlik.

Ami marad: felkenés, eskütétel

Ami nem változik: az uralkodót most is felkenik, esküt tesz arra, hogy ő lesz a „hit védelmezője”, és beül a királyi hintóállomány egyik legrégibb és leghíresebb fogatába, a rendkívül díszes kivitelezésű, 1762-ben épült, aranyozott festésű Gold State Coachba.

III. Károly 74 éves lesz a jövő nyári ceremónia idején, így ő lesz a legidősebb brit uralkodó, akit megkoronáznak.

A trónra kerülést figyelembe véve az eddigi legidősebb brit uralkodó IV. Vilmos király volt, akinek 1830-ban 64 éves korában került a korona a fejére.

Rovatok