Index Vakbarát Hírportál

Kiengedik a börtönből a rockénekest, aki fiatal lányok életét tette tönkre

2022. december 17., szombat 10:13

A hírek szerint a jövő év elején feltételesen szabadlábra helyezhetik Gary Glitter rockénekest, akinek 13 év alatti fiatal lányok ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt kellett felelnie.

Paul Francis Gadd, vagy ismertebb nevén Gary Glitter angol énekes – aki a hetvenes években a glam rock zenei műfaj nagyágyúja volt –, tizenhat éves börtönbüntetése felének letöltését követően februárban szabadulhat a börtönből. Még 2015-ben ítélték el három, 8 és 13 év közötti lány ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt: egy 13 év alatti kislánnyal közösült, egy nyolcévest meg akart erőszakolni, illetve egy harmadikat molesztált. 

Mivel határozott idejű büntetést kapott, ügye nem fog a feltételes szabadlábra helyezést felülvizsgáló bizottság elé kerülni, azonban ha úgy ítélik meg, hogy továbbra is kockázatot jelent a társadalomra, akkor megakadályozhatják a szabadulását.

The Sun információi szerint az énekes kifogástalanul viselkedett a börtönben. Mint arról egy forrás beszámolt a lapnak, mivel határozott időre ítélték, ez tulajdonképpen azt jelenti, amint letelik az a minimumidő, amit rács mögött kell töltenie, szabad emberként távozhat. A hírek szerint továbbra is tetemes pénzösszeg csücsül a bankszámláján, illetve lakása is van Londonban, így lesz hova hazatérnie.

Mint azt az igazságügyi minisztérium közölte a lappal: a rácsok mögül szabadult szexuális bűnözőket figyelemmel kísérik, és bármikor visszahívhatják őket a börtönbe, ha úgy ítélik meg, megszegték a szabályokat.

Nem először kerül börtönbe

Az énekest 2015-ben ítélték el legutóbb, azonban korábban is előfordult már, hogy rács mögé került. 1999-ben négy hónapos börtönbüntetést kapott, mivel négyezer, gyermekekről készült kép volt a birtokában. 2006-ban pedig három évre ítélték Vietnámban, ahol szintén kiskorúakat bántalmazott, végül 2008-ban szabadult.

Ahogy azt egyik áldozata, Diem – akivel 2006-ban bánt erőszakosan Vietnámban, amikor még csak tízéves volt – az énekes szabadlábra helyezésével kapcsolatban kifejtette:

Mindig is szörnyű veszélyt jelent majd a fiatal lányokra. Félelmetes belegondolni, hogy hamarosan szabadulhat, még annak ellenére is, hogy tőlem távol, a világ másik felén tartózkodik.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Gary Glitter 2015. január 13-án. Fotó: Rob Stothard / Getty Images)

Rovatok