Index Vakbarát Hírportál

Ismét nemi erőszakkal vádolják Mike Tysont

2023. január 24., kedd 20:52

Egy nő azzal vádolja a korábbi nehézsúlyú ökölvívóbajnokot, Mike Tysont, hogy valamikor a kilencvenes évek elején megerőszakolta őt a New York állambeli Albanyban. A keresetet ebben a hónapban nyújtotta be.

A nő, aki ötmillió dollár kártérítést követel, azt állítja, hogy Tyson megerőszakolta őt egy limuzinban, miután találkoztak egy albanyi éjszakai klubban, és hogy az azóta eltelt években „fizikai, pszichológiai és érzelmi sérülésektől” szenvedett − írta meg a Daily Mail

A nő eskü alatt tett vallomásában nem adta meg a támadás időpontját, csak annyit mondott, hogy a kilencvenes évek elején történt − nagyjából ugyanabban az időben, amikor Desiree Washington szépségkirálynő is nemi erőszakkal vádolta Tysont. A férfit 1992. február 10-én elítélték Washington megerőszakolásáért, és három évet ült börtönben.

A New York-i keresetet az állam novemberben életbe lépett azon törvénye alapján nyújtották be, amely egyéves határidőt biztosít a szexuális erőszak áldozatainak arra, hogy pert indítsanak az évekkel vagy akár évtizedekkel ezelőtt történt támadások miatt.

A nő a vallomásában elmondta, hogy miután beszállt Tyson limuzinjába, a bokszoló azonnal elkezdte fogdosni, és megpróbálta megcsókolni.

Többször mondtam neki, hogy nem, és kértem, hogy hagyja abba, de ő folytatta. Aztán lerántotta rólam a nadrágot, és durván megerőszakolt

− mondta a nő. 

A felperes névtelenségének megőrzésére törekszik, mert − mint mondta − nevének nyilvánosságra hozatala „minden bizonnyal további lelki sérüléseket, zaklatást vagy megszégyenítést eredményezne”. 

A nő ügyvédje, Darren Seilback egy külön beadványban azt állította, hogy irodája nem egyszerűen a nő elmondásaira hagyatkozott, hanem kivizsgálta az állításait, és megállapította, hogy azok rendkívül hitelesek.

A brooklyni születésű, 56 éves Tyson 1987 és 1990 között nehézsúlyú világbajnok volt. Tyson egykori felesége, a színész Robin Givens a válási iratokban azt állította, hogy a nyolcvanas évek végén, házasságuk alatt a sportoló „erőszakos volt, és indokolatlan dühkitörései voltak”.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Mike Tyson 2022. május 7-én. Fotó: Al Bello / Getty Images)

Rovatok