Index Vakbarát Hírportál

A magyar származású színész, akiért odáig volt Hollywood

2023. január 26., csütörtök 06:02

98 éves lenne ma Paul Newman, aki édesapja, Arthur S. Newman (Neumann Simon) révén magyar származású. Bár fiatalon pilótaként képzelte el magát, színvaksága miatt erről le kellett mondani, így ezt követően rádiósként fogta a jeleket a Csendes-óceánt átszelő torpedóbombázókon. Később tanárnak készült, angol–közgazdász szakon tanult az egyetemen, azonban rá kellett jönnie, hogy mást tartogat számára az élet, így beiratkozott egy színiiskolába.

Tehetségesnek bizonyult, és ugyan előbb a Broadway-szerepek találták meg, hamar kinőtte a színpadot, és filmes karrier várt rá. Pályafutása során felküzdötte magát a ranglétrán, és olyan hírességekkel volt lehetősége együtt alakítani, mint Robert Redford, Elizabeth Taylor, vagy Joanne Woodward. A filmipar minden rangos elismerését bezsebelte – köztük Oscar-, Golden Globe-, BAFTA- és Emmy-díjat –, ahogy a közönség szeretetét is. Ha tesztelni szeretné tudását a ma 98 évvel ezelőtt született Paul Newman munkásságával kapcsolatban, akkor az alábbiakban megteheti! 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Paul Newman a Bilincs és mosoly című filmben. Fotó: Silver Screen Collection / Getty Images Hungary)

Rovatok