Index Vakbarát Hírportál

Milliókat kaszálhat, aki II. Erzsébet királynő titkait őrzi

2023. február 10., péntek 12:12

A brit királyi háztartás több pozícióra is jelölteket toboroz, akiknek az lesz a feladatuk, hogy bizalmasan kezeljék a II. Erzsébet levéltárában és könyvtárában felhalmozódott dokumentumokat, amelyekben ott rejlenek a néhai királynő titkai is.

Bizalmas feladattal szeretné megbízni a királyi háztartás azt a három jelentkezőt, akik segítenének II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg hivatalos és személyes iratainak archiválásában. A Royal Collection Trust által a minap meghirdetett állások a következők: levéltári vezető és katalogizáló, illetve könyvtári katalogizáló – előbbi egyébként egy újonnan létrehozott munkakör. Azon szerencsés jelölteknek, akik végül be is tölthetik az állásokat, lehetőségük nyílik arra, hogy betekintést nyerjenek a néhai uralkodó mindennapi életébe, a levelezéseibe, amelyeket többnyire teljesen titokban tartott 70 éves uralkodása alatt.

Ahogy a hirdetésben közölték, a levéltári vezető esetében évi 34 ezer font, azaz körülbelül 15 millió forint fizetést kínálnak, plusz egyéb juttatásokat. A munkavégzés helye a Windsor-kastélyban lesz, ahol a királynő utolsó éveinek nagy részét töltötteMindemellett levéltári és könyvtári katalogizálót is keresnek, nekik 26 ezer fontot, vagyis 11,5 millió forintot ajánlanak évente, és egyéb juttatásokat. Előbbi két évig fog a Windsor-kastélyban dolgozni, míg utóbbinak határozatlan időre szól a szerződése. Többek között a könyvtár 220 ezer művét kell katalogizálni, amihez persze olyan végzettséggel és tapasztalattal is kell rendelkezniük. A projekt a tervek szerint 2023 májusában kezdődik és 2025 májusában ér majd véget. 

A királyi levéltárban több mint hétmillió dokumentum található a 13. századtól kezdve egészen napjainkig, míg a királyi könyvtárban még a Kr. e. IV. századból származó kéziratok is fellelhetőek. A hírek szerint az archiválás egyik fő célja az, hogy a jövőben elkészíthessék II. Erzsébet hivatalos életrajzát, azonban ezt eddig még nem erősítették meg. 

(Borítókép: II. Erzsébet 2015 novemberében. Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary)

Rovatok