Index Vakbarát Hírportál

Tizedszer osztanak elismeréseket a televíziós szakma legjobbjainak

2023. február 14., kedd 16:09

Tizedik alkalommal rendezik meg a Televíziós Újságírók Díjának gálaünnepségét, ahol a legfontosabb szak- és hírmédiumok vezető újságíróinak szavazatai alapján osztanak elismeréseket, értékelve az előző év legjobb hazai, szórakoztató műfajú televíziós teljesítményeit. Az eseményt idén március 29-én tartják.

2014-ben a SorozatWiki főszerkesztője, Kenderessy Szabolcs megalapította a Televíziós Újságírók Díját azzal a céllal, hogy az elismerés klasszikus kritikai szempontok alapján emelje ki az előző év legprofesszionálisabb magyar szórakoztató műfajú tévés teljesítményeit: műsorokat, sorozatokat, műsorvezetőket, zsűritagokat és színészeket.

A díjat, amely rövid időn belül Magyarország legrangosabb televíziós szakmai értékmérőjévé vált, több kategóriában ítélik oda a legfontosabb szak- és hírmédiumok vezető újságíróinak szavazatai alapján. Ebben az évben a Televíziós Újságírók Díjának grémiumát az Index, a Marketing&Media, a Márkamonitor, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin és a TVR-hét egy-egy újságírója alkotja.

Sokéves hagyomány, hogy az elismeréseket ünnepélyes keretek között, látványos díjátadó gálán vehetik át a nyertesek, ami évről évre kihagyhatatlan találkozási lehetőséget teremt a televíziós szakma szereplőinek: médiavállalat-vezetőknek, műsorkészítőknek, gyártóknak, műsorvezetőknek, zsűritagoknak és színészeknek.

Tíz évvel ezelőtt csupán egy közleményben hirdettük ki a győzteseket, ezt követően pedig évről évre egy nagyobb díjátadót tudtunk szervezni. Tíz éve csak titkon reméltem, hogy egyszer ilyen fontos gálává nővi ki magát a rendezvény. Köszönjük a tévétársaságoknak, gyártóknak és az újságírópartnereknek a részvétélüket, igyekszünk idén is egy ehhez mért színvonalú eseményen kihirdetni a legjobb teljesítményeket

– idézi Kenderessy Szabolcs, a Televíziós Újságírók Díja alapítója és a SorozatWiki főszerkesztőjének gondolatait a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény. Az idén tízéves Televíziós Újságírók Díjának gálaeseményét március 29-én tartják a Budapest Music Centerben.

A Televíziós Újságírók Díjáról

2014. január–február folyamán Kenderessy Szabolcsnak, a SorozatWiki főszerkesztőjének kezdeményezésére kilenc hazai médium részvételével – 24.hu, Epizód magazin, Hír7, Index-Comment:com, Médiapiac, Origo, SorozatWiki, Színes RTV, TVR-hét –, hiánypótló céllal alapították meg a Televíziós Újságírók Díját. Az alapítók célja olyan független díj létrehozása volt, amely szakmai szempontok alapján, klasszikus kritikai attitűdöt képviselve emeli ki az igényes magyar televíziós teljesítményeket. 2023-ban tíz médium – az Index, a Marketing&Media, a Márkamonitor, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin és a TVR-hét – képviselteti magát a grémiumban.

Az előző évek díjazottjai

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

(Borítókép: Televíziós Újságírók Díja)

Rovatok