Index Vakbarát Hírportál

A börtönévek után a párkeresőkből sajtolna ki pénzt a Fyre Fesztivál csalója

2023. február 23., csütörtök 21:31

Négy év börtönbüntetés után újabb bizniszbe vág bele Billy McFarland, a botrányba fulladt, A-listás celebekkel reklámozott Fyre Fesztivál megálmodója – az üzlettársaitól dollármilliókat kicsaló férfi ugyanis most társkeresőt indít. De mégis ki az, aki még bármiért hajlandó fizetni a sokak által csak wannabe üzletembernek tartott McFarlandnek?

Nem szegte vállalkozó kedvét a börtön, ismét nagy pénzt szakítana vállalkozásával Billy McFarland. A 31 éves amerikai férfi neve önmagában ugyan sokak számára nem mond sokat, azonban ha a néhány éve botrányba fulladt Fyre Fesztivál is képbe kerül, már jóval többen tudják, miért is olyan meghökkentő az újdonsült szárnypróbálgatás. 

Billy McFarland a 2017-es Fyre Fesztivál atyja, aki a világ legismertebb influenszereit felhasználva vette hülyére az újgazdag fiatalokat és üzlettársait, összesen 26 millió dollárnyi pénzt csalva ki tőlük. Mint ismert, az exkluzívnak szánt, igazi elit fesztiválként belengetett Fyre korántsem úgy sült el, ahogyan azt Farland és csapata előzetesen gondolta: festői környezet a Bahamákon, a világ első számú influenszerei, népszerűbbnél népszerűbb előadók, luxusapartmanok és fine dining ételek helyett két kenyér közé préselt sajt, beázott sátrak és matracok, illetve félkész színpad várta a szigetre érkezőket. A felháborodott tömeg nagy része még csak hazautazni sem tudott az időközben lefújt fesztiválról, hatalmas káosz uralkodott a helyszínen, az elveszített összegekért pedig évekig tartott a pereskedés. 

2018 júliusában McFarland bűnösnek vallotta magát a fesztivállal kapcsolatos csalásban, a bíróság hat év börtönbüntetésre ítélte, amelyből végül mindössze négyet töltött rács mögött, 2022. május 18-án szabadult.

Egy társkeresővel robbantana bankot

A wannabe üzletember nem tétlenkedett sokáig a börtönéveket követően sem, és azonnal új vállalkozást indított, PYRT – azaz pirate, mint kalóz – néven, amelynek legújabb terméke nem más, mint egy mesterséges intelligenciára támaszkodó társkereső. 

Február 27-én dobjuk piacra a következő termékünket. Ez a kis randevúzási, párkereső dolog, amit most építettünk. Kijövünk ide a parkba, és megkérjük az embereket, hogy írják le ideális barátjukat vagy barátnőjüket, mi pedig készítünk róluk egy mesterséges intelligencia által kreált képet, ezt pedig összevetjük valódi emberek képével. Az öt legpontosabb találatból válogathat ezt követően az ügyfél

– mondta egy YouTube-ra feltöltött videóban McFarland.

McFarland állítása szerint a csapata már egy gigantikus reklámkampányt is elindított, és több podcastban is az induló programot hirdette az elmúlt időszakban – a 31 éves férfi úgy vágott bele az új vállalkozásba, mintha mi sem történt volna korábban. 

Annak ellenére, hogy józan ésszel valóban nehezen elképzelhető, hogy sok befektető megbízna benne a Fyre Fesztiválon történtek miatt, a New York Post információi szerint a marketinges 1800 dolláros órabérért ad tanácsot tech-vállalkozóknak, a befolyt összegből pedig az adósságait törleszti, és a vállalkozását pénzeli. 

Nagy részét a Bahamákra küldöm a befolyt pénznek, hogy az adósságaim törlesszem. Akkor utazom majd legközelebb oda, ha sikerül mindent visszafizetnem

– tette hozzá.

A Fyre miatt oltja a tüzet 

A tárgyalások és McFarland nyilvános megjelenései során sosem ismerte el igazán hibáit a Fyre Fesztivál kapcsán, emiatt is igyekszik most annyira helyreállítani kapcsolatát jóbarátaival és korábbi bizalmasaival.

Bánt, hogy megbántottam egy tucatnyi embert, és eljátszottam olyanok bizalmát, akik 19 éves korom óta mindenben támogattak engem. Amikor a Fyre miatt felhívtam őket, és a támogatásukat kértem, ők nem kérdeztek tőlem semmit, mert megígértem nekik, hogy jól fog menni. Ez volt a legrosszabb része az egésznek, mindent vissza kell nekik fizetnem

– magyarázta a videóban a csalás miatt elítélt üzletember.

Nincs is nagyon más választása, ugyanis a hatóságok továbbra sem engedélyezik számára, hogy szabadon elhagyja New Yorkot, az engedélyükre van szükség ahhoz, hogy elutazzon a nagyvárosból. 

Szabadulását követően, vélhetően részben a hatóság döntésének megváltoztatását célozva, részben pedig a rossz hírnevének javítása érdekében a Good Morning America műsorában bocsánatot kért a Fyre Fesztivál összes károsultjától.

Cserben hagytam az embereket, az alkalmazottakat és a családjaikat. Bocsánatot kell kérnem. Tévedtem, elrontottam. Annyira hajtott ez a kétségbeesett vágy, hogy bebizonyítsam az embereknek, hogy sikerülhet a vízióm, hogy úgy gondoltam, csak akkor lehetséges ez, ha mindenáron megrendezzük a fesztivált. Ez vezetett a rossz döntések szörnyű sorához

– mondta a műsorban McFarland.

A régi szokások rabja? 

Hiába azonban a bocsánatkérés, a tartozások törlesztése és az új vállalkozás, a legtöbben továbbra is kételkedve figyelik McFarland ötleteit a PYRT kapcsán.

Az NBC News szerint a novemberi bocsánatkérése előtt indult vállalkozás a társkereső mellett a Fyre Fesztiválhoz hasonlóan ismét egy kiruccanást ígér a Bahamákra.

Ezúttal azonban az esemény állítólag a virtuális valóságon keresztül lesz megvalósítható, és ez nem egy fesztivál lesz.

A PYRT által tervezett promóció rémesen hasonlít a Fyre tervezetéhez: ismét top influencerekkel és sztárelőadókkal adnák el a VR-élményt, ami állítólag lehetővé teszi egyes ügyfelek számára, hogy a virtuális valóság technológiáján keresztül valós időben irányítsák, mi történik egy távoli szigeten, amíg néhányan ténylegesen a fizikai helyen tartózkodnak.

Billy még mindig Billy. Különböző szavakat használ, de ugyanazt árulja

– mondta a Fyre Media korábbi terméktervezője, Shiyuan Deng.

Úgy tűnik, a PYRT csak füst és illúzió, a divatos szavak és a Bahamákra tett pazar utazások üres ígérete. Az új ügyfeleknek, befektetőknek és alkalmazottaknak óvatosnak kell lenniük vele

– vélekedett egy másik korábbi alkalmazott, így ember legyen a talpán, aki komolyabb összeggel merne fogadni a vállalkozás sikerére. 

Pedig igazán nagy álmait továbbra sem engedi el a vállalkozó, aki nemrég egy podcastben arról beszélt, hogy egyszer életében még meg kell rendeznie a Fyre Fesztivált, ezúttal azonban semmi sem a pénzről fog szólni. Olyannyira nem, hogy a meghívottak számára teljesen ingyenes lesz az exkluzív élmény. 

Esetében természetesen mindent érdemes komoly fenntartásokkal kezelni, azt azonban biztosan nem lehet Billy McFarlandre mondani, hogy nem tesz meg mindent az álmai megvalósításáért...  

(Borítókép: Billy McFarland 2017. július 1-jén elhagyja a manhattani szövetségi bíróságot New Yorkban. Fotó: Jefferson Siegel / New York Daily News / Tribune News Service / Getty Images)

Rovatok