Index Vakbarát Hírportál

Tudja, milyen színűek voltak az első farmerek?

2023. február 26., vasárnap 06:09

Évtizedekkel ezelőtt, a vasfüggöny alatt még csak az igazán szerencsések jutottak hozzá, mára pedig szinte nem lehet az utcán olyan embert látni, aki nem farmernadrágban indul meg a munkába, iskolába, vagy szórakozni. Sokan talán nem is tudják, miért jöhetett létre az erős anyagú ruhadarab, milyen színűek voltak az első darabok, és mit jelentenek a Levis's farmerek bőrfelvarróján látható, a nadrágot széttépni próbáló lovak. Mai kvízünkben a 194 éve született Levi Straussról és a farmernadrágokról gyűjtött tudásáról adhat számot, illetve tudhat meg újabb érdekességeket.

Levis Strauss neve az egész világon ismert. A németországi Buttenheimben 1829. február 26-án született feltaláló újítása közel akkora hatással volt a mindennapi életünkre, mint Henry Ford gyártási mechanizmusai, vagy Neumann János kettes számrendszere. 

Strauss mindössze 18 éves volt, amikor a nagy aranyláz idején az Egyesült Államokba költözött, 1853-ban pedig már amerikai állampolgár is lett, ruházati és textilüzletet nyitott San Franciscóban. A legtöbb nagy feltalálóval szemben sosem hajtották komoly célok, mindennapjait az üzletében töltötte. Igen ám, de a 19. század vége felé egyre több munkás jelent meg nála azzal a panasszal, hogy nadrágjuk anyaga gyenge, munka közben folyton szétszakad, és a zsebei is mindig lógnak. 

Ezzel a problémával találkozott a szabó Jacob Davis is, aki miután évekig Strausstól vásárolta az anyagokat, összefogott az árussal, aki az erős vászon beszerzéséért felelt, míg Davis a megerősített zsebek felvarrásában jeleskedett . Újdonsült nadrágjaikat hatalmas siker fogadta, ezen felbuzdulva pedig 1873-ban szabadalmaztatták a farmereket – az első, ma ismert farmernadrág elődje viszont egy favágó kérésére már 1870-ben elkészült. 

Az úttörő márka számára ezt követően nem volt megállás, és minden divathóbortot túlélve hol szűkebb, hol bő, hol répa, hol trapéz szárral, feltűrve, vagy cipőre lógatva a hétköznapi divat kihagyhatatlan darabjává váltak. 

De mit lehet tudni a Levi Straussról és az ikonikus kék, masszív anyagú nadrágokról? Tesztelje tudását mai farmerkvízünkben! 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép:  d3sign / Getty Images Hungary)

Rovatok