Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a világ egyik legtragikusabb sorsú zenekarának utolsó alapító tagja

2023. március 6., hétfő 08:18

Vasárnap, 71 éves korában meghalt Gary Rossington, a Lynyrd Skynyrd egyik alapító tagja.

A zenekart – amelyet a bandatagok egy hírhedt testnevelő tanárról, Leonard Skinnerről neveztek el – még az 1960-as években hozták létre, első közös albumukat viszont csak 1973-ban adták ki. 1973 után elkezdett beindulni a karrierjük, az ígéretes jövőt azonban kettétörte egy tragédia:

1977 októberében – pár nappal az ötödik albumuk megjelenése után – a banda egy repülőbalesetet szenvedett, és három tagjuk meghalt. 

A tragédia után az együttes életben maradt tagjai bejelentették, hogy feloszlik a banda. 10 évvel később, 1987-ben azonban ismét összeálltak, azonban azt követően is újabb és újabb tragédiák árnyékolták be a banda életét,

mivel az új, fiatalabb tagok közül is többen meghaltak az utóbbi években betegségben vagy balesetben.

 Az együttest 2006-ban avatták fel a Rock and Roll Hírességek Csarnoka (Hall of Fame) tagjaként.

Ennek a bandának volt az utolsó élő alapító tagja Gary Rossington, akinek a halálát az együttes közösségi oldalán jelentették be.  

Gary már a Skynyrdek többi tagjával együtt van a mennyben, és olyan szépen játszik, ahogy mindig is tette

– írták. 

A gyászhírt bejelentő közleményből nem derült ki, pontosan mi okozta a halálát. A The Guardian viszont emlékeztetett arra, hogy a gitárosnak az utóbbi évtizedekben már komoly egészségügyi problémái voltak. 2015-ben szívrohama is volt, 2021-ben pedig egy sürgősségi szívműtétre volt szüksége.

2016-ban, a Billboard magazinnak adott interjúban azt mondta, hogy e nehézségek ellenére is folytatni akarja a zenélést. „Én csak egy öreg gitáros vagyok […] ha visszavonulnék, akkor mivel köthetném le magam? Horgászni szeretek ugyan, de hát meddig lehet azt csinálni?” – mondta akkor. 

Az együttes a tervek szerint négy hónap múlva kezdi meg a következő turnéját az Egyesült Államokban. A The Guardian szerint a koncerteket Gary Rossington halála ellenére is megtartják.

(Borítókép: Gary Rossington. Fotó: Mark Horton / Getty Images)

Rovatok