Index Vakbarát Hírportál

Előkerült a The Beatles első koncertfelvétele

2023. április 4., kedd 19:40

John Bloomfieldnek köszönhetően előkerült az első ismert koncertfelvétel, amelyet a The Beatlesről készítettek. A férfi akkor még csak 15 éves volt, és egy középiskolában vette filmre a zenekart 1963-ban.

A The Beatles minden idők egyik legsikeresebb zenekara volt a 60-as években, ők voltak az első brit együttes, akik nemzetközi szinten is óriási sikereket értek el.

A napokban pedig előkerült a legelső ismert koncertfelvétel a bandától, amelyet az akkor 15 éves John Bloomfield készített 1963-ban a buckinghamshire-i Stowe középiskolában, ahol a The Beatles fellépett.

A hatvan évvel ezelőtt készült felvételt még soha nem látta senki, viszont a BBC Radio által a koncert évfordulójára készített műsor különkiadásában szót ejtettek a videóról, ahogy le is játszottak belőle egy részletet.

Ahogy Bloomfield kifejtette, annak idején a The Beatles teljes fellépését rögzítette. Az egyik iskolatársa, David Moores intézte el, hogy a banda a középiskolájukban lépjen fel, mivel egy levelet küldött Brian Epstein menedzsernek. A The Beatles viszont azért vállalta el a fellépést, mivel a menedzserük rájött, hogy Moore családja befolyásos, így végül 100 fontért Buckinghamshire-be utaztak.

Mint kiderült, a The Beatles ráadásul késve érkezett a koncertre, de az egyórás fellépés alatt több mint 22 számot játszott el. 

A koncertfelvételen hallható, ahogy a zenekartól a középiskolások a két héttel azelőtt megjelent első albumukról kérnek számokat. A fellépés után a banda megvacsorázott az iskolai büfében, majd megnézték Bloomfield kollégiumi szobáját is.

A koncert nagy hatással volt rám, úgy is mondhatnám, hogy abban a pillanatban váltam felnőtté. Túlzásnak hangozhat, de egy másik bolygóról való élményben volt részem. A közönség soraiban volt néhány lány is, és amikor sikoltozni kezdtek, akkor jöttünk rá, hogy a beatlemania kellős közepén vagyunk. Egy addig soha nem tapasztalt élményben volt részünk

– fejtette ki Bloomfield.

Ahogy az MTI az összegzésében kiemeli: a szakértők úgy vélik, a koncert a The Beatles korai, feszes tempójú fellépéseit idézi, amely a John Lennon–Paul McCartney páros dalszerzői korszakának kezdetét is jelenti. 

Mark Lewisohn The Beatles-történész szerint a felvétel a semmiből bukkant elő, és azért is fantasztikus, mert az együttest a világhírnév felé vezető út elején hallhatjuk rajta. 

(Borítókép: A The Beatles zenekar tagjai 1964-ben. Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images)

Rovatok