Index Vakbarát Hírportál

Dollármilliókat sem sajnálnak egy használt cipőért, tombol a sneakermánia

2023. április 16., vasárnap 20:33

Nem csak a fiatalok és a szubkultúráért rajongók körében hódítanak a különböző különleges és extravagáns gumitalpú sportcipők. A sneakerek – akárcsak az órák – a kőgazdag milliárdosok figyelmét is felkeltették, akik nem sajnálnak luxusvillányi összegeket sem kiadni egy-egy kalapács alá kerülő használt, megviselt lábbeliért. De milyen darabok találhatók az aukciós toplistán?

A különleges sportcipők, azaz a sneakerek kultúrája az elmúlt években rohamléptekkel szállt bele a hétköznapi életünkbe, a legfiatalabb generáció szinte megszállottja lett a méregdrága, extravagáns lábbeliknek, egyeseknek pedig komoly bizniszt is sikerült építeniük a cipők értékesítéséből.

Ehhez mérten talán nem is meglepő az, hogy ahogyan arról az Index is beszámolt, a legendás amerikai kosárlabdázó, Michael Jordan sportcipője 2,2 millió dollárért (758,5 millió forintért) kelt el a Sotheby’s árverésén, ami egyben rekord is, hiszen soha nem fizettek még ennyi pénzt egy használt sneakerért. 

A cipőért való rajongás a sportszeretők körében érthető, hiszen Jordan a most elárverezett „Bred” Air Jordan 13 fantázianevű cipőjét az 1998-as NBA-döntő második találkozóján viselte, majd a finálét megnyerve lett hatszoros bajnok az észak-amerikai profiligában.

Az aukciós toplista élére ugró lábbeli mellett azonban bőven akadnak még különleges cipők, amelyek elképesztő áron találtak új gazdára – és a listán Jordan neve is újra és újra felbukkan. 

Kanye West Grammy-cipőjét taszította le a trónról

Jordan sneakere nem egy a kosaras nevével fémjelzett cipőt taszított le a trónról, a listát eddig ugyanis egy Kanye West által tervezett és viselt cipő vezette. A frissített lista második helyezettje egy Nike Air Yeezy 1 Prototype volt, amelyet az amerikai rapper még 2008-ban, az 50. Grammy-gálán viselt, ahol a „Hey Momma” és a „Stronger” című számait adta elő.

Ez a Yeezy-kollekció debütálódarabja volt, amellyel Kanye belépett a divatmogulok világába. A jellegzetes fekete bőr felsőrésszel rendelkező sneakert a Rares befektetési alapnak adták el egy 2021. áprilisi, zárt körű árverésen 1,8 millió dollárért (613 millió forintért), ami több mint háromszorosára növelte az akkori, 615 ezer dolláros (209,4 millió forintos) cipőeladási rekordot.

A bronzérem, a negyedik és az ötödik hely is Jordané

A most elképesztő összegért értékesített Jordan és a méregdrága Yeezy után a dobogó harmadig helyére szintén egy Jordan-cipő került, amely 2021 októberében 1,47 millió dollárért (500,7 millió forintért) kelt el egy aukción. Egy pár Nike Air Ships tornacipőről van szó, amelyet Michael Jordan az újonc-NBA-szezonjában viselt.

A kosárlabdasztár 1984. november 1-jén, a Chicago Bullsszal vívott újoncszezonjának ötödik meccsén öltötte magára a piros-fehér cipőt, amelyet aztán végül Nick Fiorella gyűjtő vásárolt meg. A Sotheby’s aukciósház szerint ez a lábbeli volt az első olyan darab, amelyet több mint egymillió dollárért adtak el.

A lista negyedik helyére a milliós határtól jócskán lemaradva szintén egy Michael Jordan által viselt darab került. A Christie’s aukciósház 2020 augusztusában rendezett, első sneakeraukcióján 615 ezer dollárért (209,4 millió forintért) adtak el egy meccsen is viselt, első kiadású Air Jordant, amelyet maga a kosárlabdázó is aláírt.

A cipő ára annak köszönhető, hogy igazán különleges helyet foglal el a kosárlabda-kultúrában, ugyanis egy 1985-ös gálameccsen viselte Jordan, amelyen egy zsákolása olyan erősre sikeredett, hogy szilánkokra törte fel a palánkot. Külön bónuszt jelentett így a vásárlójának az is, hogy emiatt az egyik szilánk a mai napig a cipő bal talpában található.

Mindössze pár tízezer dollárral az előző darabtól lemaradva szintén egy 1985-ös Nike Air Jordan 1 foglal helyet jelenleg az aukciós toplista ötödik helyén is. A cipő 560 ezer dollárért (190,7 millió forintért) talált új gazdára, ami akkoriban szintén rekordnak számított, az ára ugyanis jócskán meghaladta az addig csúcstartó, 1972-es Nike WaffleRacing „Flat Moon Shoes” értékét, amely 2019-ben 437,5 ezer dollárért kelt el. A cipő különlegessége, hogy a pár két darabja nem azonos méretű, a tengerentúli méretezés szerint a bal 13-as, a jobb pedig 13 és feles.

Nem csak a kosárcipőké a világ

Jordan így elmondhatja magáról, szinte egyeduralkodóként ül az aukciók trónján – már ami a sneakereket illeti, azonban érdemes megemlíteni a toplista hatodik helyezettjét is, amelyre az előzőekben már utaltunk. 

A hatodik darab ugyanis nem más, mint az 1972-es Nike WaffleRacing „Flat Moon Shoes”, amely egy 2019-es árverésen az akkor csúcsnak számító 437,5 ezer dollárért (149 millió forintért) kelt el. A Nike Waffle Racing Flat futócipőt 1972-ben a Nike társalapítója, Bill Bowerman tervezte, és Geoff Holliste, a Nike egyik első alkalmazottja készítette el kézzel.

A tornacipőket azért nevezték el „Moon Shoes”-nak, mert a gofritalp (amelyről azt tartják, hogy Bowerman feleségének gofrisütője ihlette) hasonló nyomokat hagyott a porban, mint a Holdon tartózkodó űrhajósok lábnyomai. 

A cipőből összesen 12 darab készült, ebből azonban jóval kevesebb maradt fent mára, és a közel félmilliárdért eladott pár az egyetlen ismert, még sosem viselt darab – amelyet 2019-ben szintén a Sotheby’s bocsátott kalapács alá.

(Borítókép:  A „Bred” Air Jordan 13 cipő a Sotheby’s árverésén 2023. április 5-én.  Fotó: Cindy Ord / Getty Images)

Rovatok