Index Vakbarát Hírportál

Sebestyén Balázs elmagyarázta, miért nem pedofil a dalai láma

2023. április 18., kedd 16:01

A rádiós, televíziós műsorvezető a Facebook-oldalán tett rendet a fejekben a dalai láma számunkra furcsa kijelentéseivel kapcsolatban. Szerinte a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem ismerjük a tibeti kultúrát, valamint a dalai láma nem mérte fel ennek a következményeit.

Néhány hete hatalmas felháborodást keltett a nemzetközi sajtóban az az eset, amikor az M3M Alapítvány rendezvényén a dalai láma előbb arra kért egy kisfiút, adjon egy puszit a szájára, majd később arra, hogy szopogassa a nyelvét.

Mert megint olyan okosak vagyunk, hogy még a Dalai Láma is hülyébb nálunk….

– kezdte a bejegyzését Sebestyén Balázs.

Sebestyén Balázs ezt követően elmagyarázta, hogy amit a dalai láma mondott az Tibetben teljesen normális dolog, és elmagyarázta jelentését is.

„Che le sa” azaz „Edd meg a nyelvem” A tibeti kultúrában van egy szokás, ami szerint  a nagyszülők nemcsak puszit adnak a kisgyermekeknek, hanem egy kis cukorkát vagy ételt is – egyenesen szájból szájba. (ahogy például az inuit anyák a babáikat, majd fogatlan szüleiket etették-etetik egyes területeken a mai napig.) Nyilván a legtöbb kultúrában ez egészen elképzelhetetlen manapság, pláne nálunk, mert mi csak ecstasy-t adunk igy egymásnak a discoban, de Tibet egyes régióiban nem

– olvasható a bejegyzésben.

Ezt követően kifejtette, hogy miután a szülőnek a csók után semmi sem marad a szájában felajánlja a nyelvét. A probléma a műsorvezető szerint ott kezdődött, hogy a dalai láma angolja nem a legjobb, így rosszul fejezte ki magát.

Szóval A tibeti közmondás „che le sa” kb. annyit tesz: „Neked adtam minden szeretetemet és cukorkát, ennyi - most már csak a nyelvemet eheted meg.” Kvázi azt is felajánlom… Ez egy játékos dolog, amit a gyerekek ismernek

– derült ki a posztból.

Tehát, ami történt, egy tibeti szokás  Sebestyén Balázs  szerint. És az ítélkezések alapja ebben az ügyben véleménye szerint a nem tudás, mert nem ismerjük az ügy minden aspektusát.

(Borítókép: Sebestyén Balázs. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok