Index Vakbarát Hírportál

Emlékszik még, mit tanult Róma legendáiról és történetéről?

2023. április 21., péntek 06:00

Az örök város, ahová minden út vezet. Róma Európa egyik legfontosabb városa volt, és mit sem vesztett fényéből, de ma már a turisták ostromolják a barbár törzsek helyett. A hagyomány szerint ezen a napon alapították, kvízünkből pedig kiderül, mennyire ismeri Róma történetét és legendáit.

A legenda szerint Kr. e. 753 április 21-én alapította meg Rómát Romulus és Remus ott, ahol egykor az anyafarkas tejjel táplálta őket. A Tiberis folyóra és a híres hét halomra támaszkodó település később Itáliát és az egész mediterrán térséget uralta a 2–3. századig. A keletről érkező hatalmas germán áradatnak hosszú távon azonban már nem volt képes ellenállni, így 473-ban (vagy akörül) elbukott. De ezek után is az európai kultúra legfontosabb fellegvára maradt.

Az azonban tévhit, hogy Róma lett volna a Birodalom székhelye, sokkal inkább a mai Milánó, mert I. Theodosius császár a halálos ágyán a Római Birodalmat kettéosztotta a két fia, Honorius és Arcadius között, és a nyugati tartományokat megöröklő Honorius a székhelyét ide tette.

Romulus és Remus mondája szerint ők Mars és egy halandó nő, Rhea Silvia gyermekei. Trónviszály miatt a Tiberisbe akarták őket fojtani, de Mózeshez hasonlóan egy kosárban megmenekültek. Miután a folyó istenének köszönhetően partra vergődtek, egy anyafarkas táplálta őket tejével, mígnem egy pásztor megtalálta, és felnevelte őket. Ifjúvá serdülve megbosszulták a trónbitorlót, aki nagyapjukat letaszította Róma anyavárosának, Alba Longának trónjáról, majd ahol megmenekültek, a Palatinus hegyén, új várost alapítottak a Tiberis partján. Hamar összevesztek azonban, Romulus megölte Remust és ez előrevetítette Róma később is véres történelmét.

Létezett azonban egy másik eredetmítosz is, amit Vergilius Aeneisében olvashatunk: ez a trójai háború koráig vezette vissza a rómaiak eredetét, ekkor menekült el Venus fia, Aeneas a háború zűrzavara közepette, és más menekülő trójaiakkal együtt telepedett le Latiumban, a mai Laviniumban, Róma másik anyavárosának közelében. A latinok és a hozzájuk hasonló közép-itáliai pásztornépek Kr. e. 1000 körül telepedtek le Latiumban, a város magába olvasztotta a környékbeli törzseket. Róma a Kr. e. 8. század közepén kezdte meg a világuralomig tartó fejlődését, amiben nagyban segítette szerencsés (magas, víz közeli, centrális) fekvése.

Kvízünkkel most tesztelheti, mennyire emlékszik az örök városról tanultakra!

(Borítókép: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok