Nem találná ki, honnan származik a kilogrammonként 500 euróért árult törökországi méz, az Elfek. Egy 1800 méter mély barlangból hozzák fel, és állítólag az ásványokban gazdag környezet miatt olyan finom és gyógyhatású a méz. Ma azokat ünnepeljük kvízünkkel, akiknek ez köszönhető.
A méhek napját 1994 óta a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Az Egyesület azért is alkotta meg az ünnepnapot, hogy propagálják a mézfogyasztást, és megismertessék az emberekkel a méhészeti termékeket.
A méh háziasítása az időszámításunk előtti 6–4. évezredben történhetett, de a méheket nemcsak a mézért, hanem a viaszért is nagy becsben tartották. A méhállam szervezettsége, a méhkirálynő uralma a heréken és munkásokon mindig is foglalkoztatta az embereket.
Epheszoszban, a termékenységkultusz ókori központjában az anyaistennőt „Nagy Méh” néven és alakban tisztelték, majd a tavaszi istennők háziállata lett, és Erószhoz is kapcsolták. De a keresztény kalendárium is tavaszjelképnek tekinti. A föld mezőgazdaságának hetven százaléka a méhektől függ, beporzó tevékenységük nélkül a növények nem tudnának szaporodni, ezért választották 2019–ben a bolygó legfontosabb élőlényeinek a méheket. És nem véletlenül mondhatta Einstein is:
Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését.
A beporzók nélkül (amik nemcsak a méhek, hanem a kolibri vagy a lepkék is) nem lennének desszertjeink sem, mert finomságaink nagy része nekik köszönhető. Például a csoki, a vanília, a kávé, az alma, görögdinnye, de az avokádós pirítóstól is elbúcsúzhatnánk, ha nincs beporzás. Enélkül ugyanis nincs finom íz, és nincs elég tápanyag sem a természetes élelmiszerekben.
A méhek azonban nemcsak a beporzásban világbajnokok, fantasztikus tulajdonságuk, hogy látják a láthatatlan UV-sugárzást, tökéletes matematikusok (csak azonos méretű sejteket építenek), de felismerik az emberi arcokat, és testük tömegének többszörösét is elbírják.
Statisztikájuk igen erős, 1500–2000 virágot is felkeresnek naponta, de kell is, hiszen 1 kilogramm mézhez több mint 2 millió jól mézelő virágot kell meglátogatniuk.
Differenciálnak a virágok között, tudják, hogy melyik az édesebb, kevésbé édes nektárú. Egy méhcsalád évi mézfogyasztása 60–70 kilogramm, de a dolgozók már a begyűjtés hazavezető útján jól megdézsmálják a nektárt. Valamennyi azért marad, ezt a fiatal méhek besűrítik.
Nézzük, mennyit tud a méhek titkos életéről a méhek napján!
(Borítókép: Getty Images)