Index Vakbarát Hírportál

A világ legdrágább lakásában élnek, és most létrehoztak valami még nagyobbat

2023. május 17., szerda 05:43

Az indiai Mukesh Ambani 83,4 milliárd dolláros vagyona elég ahhoz, hogy egy szupergazdagokkal bőségesen megszórt kontinens élén álljon, a világranglistán pedig a 13. helyet szerezze meg magának. A világ legdrágább lakásában él feleségével, aki a közelmúltban nyitotta meg szerelemprojektjét, a bolygó legluxusabb kulturális központját, amelyre olyan nemzetközi sztárok voltak kíváncsiak, mint Zendaya vagy Penélope Cruz.

A mumbai Nita Mukesh Ambani Cultural Center (NMACC) egy nagyszabású partival nyitotta meg kapuit március 31-én este, amelyet az indiai Met-gálának is neveznek, olyan mennyiségű bollywoodi filmsztár és egyéb celebritás volt rá hivatalos. Az Instagram közönségét és a világsajtót természetesen az érdekelte leginkább, hogy mit viseltek a meghívott világsztárok: Zendaya, Gigi Hadid, Penélope Cruz, Tom Holland vagy a férjével, Nick Jonasszal megjelenő Priyanka Chopra.

Természetesen a dresszkód a klasszikus indiai couture volt, a világ legnépesebb országának elitje odahaza egyébként is inkább a tradicionális, roppant drága öltözékeket hordja a fontosabb eseményeken és nem a nyugati divatot. A catering is hagyományos gudzsaráti, a család hindu vallásából fakadóan vegetáriánus fogásokból állt, amelyeket színezüst tálcákon és tálakban szolgáltak fel a vendégeknek.

India legmodernebb kulturális intézménye

A művészetekhez már kisgyerek kora óta vonzódó feleség, Nita Ambani hozta létre az első multidiszciplináris intézményt, amelyet az indai művészeti ágaknak és kultúrának dedikáltak. Az előadó-művészeteknek három játszóhelyet alakítottak ki a több mint 54 ezer négyzetméteres, négyszintes épületben: a 2000 férőhelyes Nagyszínházat, amelynek világítását több mint 8400 Swarovski kristálylámpa adja, a 250 székes Stúdiószínházat és a 125 nézőt befogadni képes Kockát (Cube). A kávézót az indiai luxusszálloda-csoport, az Oberoi üzemelteti.

A ház két múzeumot is magában foglal, a kortárs képzőművészeti gyűjteményben a legfontosabb hazai alkotók mellett még Kuszama Jajoitól is találunk műtárgyat. Illetve egy divatkiállítást is összehoztak, ahol a nemzetközi nagy márkák darabjain túl a legfontosabb indiai tervezők – mint Manish Malhotra vagy a Sabyasachi divatház – kreációin van a hangsúly. A legértékesebb darab talán a házaspár lányának lehengája (hagyományos női viselet), amelyet a Valentino divatház tervezett, és akik megígérték, hogy soha többé ilyen ruhát nem alkotnak. A tárlat kurátora a Vogue magazin amerikai kiadásának vezetőszerkesztője, a neves Hamish Bowles.

Mennyire gazdagok az Ambanik?

Az Ambanik vagyonát a jelenlegi családfő apja által alapított Reliance Industries adja, amely mára egy kiterjedt cégcsoport, a petrolkémiától a telekommunikációig sok mindennel foglalkoznak. A teljesen hétköznapi, fűszerekkel és textíliákkal kereskedő család a brit koronagyarmat Jemenből repatriált Indiába az 50-es évek végén. A vegyészmérnök végzettségű Mukash a Stanford Egyetemre ment továbbtanulni, de apja hazahívta, hogy segítsen az egyre növekvő vállalat irányításában.

Az azóta eltelt évtizedekben pedig az Ambanik megkerülhetetlenné váltak az indiai gazdasági életben. De a cégvezető az első indiaiként még a Bank of America igazgatótanácsában is ott ül. Volt már a világ 6. leggazdagabb embere is, van saját foci- és krikettcsapata, 27 szintes, 1 milliárd dollárt érő, 3 helikopterleszállóval és 160 férőhelyes garázzsal rendelkező otthona az Antilia felhőkarcolóban Mumbai egyik landmarkja lett, a lakás rendben tartásáért 600 alkalmazott felel. Felesége 44. születésnapjára egy 60 millió dolláros, luxuskialakítású Airbus repülőgépet kapott tőle. És ez csak pár szám, amely a vagyonuk méretét érzékelteti.

Kelet-Európa első magánoperája

Nem kell azonban Ázsiáig menni, hogy találjunk egy hasonló példát, az idehaza is népszerű, főként alumíniumedényeiről ismert Zepter szerb tulajdonosainak is van egy ilyen projektjük, az 1997-ben megnyitott, operaházként és színházként működő Madlenianum Belgrádban. A feleség, Madlena Zepter ugyanis szintén érdeklődik a művészetek iránt, létrehozta így többek közt a minden évben dizájnereknek kiírt ArtZept pályázatot és díjat, de legnagyobb kulturális húzásuk kétségkívül az operaház-építés és -működtetés, amelyet legutóbb 2005-ben újítottak fel.

Honlapjuk szerint több mint 50 darabot állítottak már színpadra, amelyeket több mint 400 ezer néző előtt játszottak. A diverz termékportfóliót ügynöki rendszeren keresztül értékesítő Zepter International tulajdonosainak vagyonát 2016-ban az amerikai Forbes 5 milliárd dollárra becsülte, a Milan Jankovic néven született Philip Zepter ezzel akkor a leggazdagabb szerb volt.

A szerző luxusszakértő.

(Borítókép: A mumbai Nita Mukesh Ambani Cultural Center. Fotó: Indranil Aditya / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok