Index Vakbarát Hírportál

Michael Douglas: A szexjelenetek szakértője vagyok

2023. május 19., péntek 11:29

Az Oscar-díjas színész Cannes-ban megkapta az Arany Pálmát. A fesztiválon felidézte régi, kultikus alkotásait, és azt boncolgatta, hogy mitől lesz erőteljes és hiteles egy szerelmi jelenet.

Michael Douglas rengeteg neves alkotásban játszott az évek során, de az egyik legismertebb filmje minden bizonnyal az 1992-es Elemi ösztön. Arról mesélt a színész, hogy mikor három évtizeddel ezelőtt bemutatták a filmet Cannes-ban, a közönségre gyakorolt hatása még őt is meglepte.

Alapesetben, ha elhozol ide egy filmet, és eléggé szerencsés vagy, akkor kiválasztanak, és különleges megtiszteltetésben lesz részed. Én mást tapasztaltam… Úgy értem, az Elemi ösztön még Franciaországban is egyedülállónak számított. Látni azt a szexjelenetet a Palais Fesztivál óriási kivetítőjén, amely a legnagyobb, amivel valaha is találkoztam, szerintem némileg terhelő volt az emberek nagy részének. Az esti vacsora igazán csöndesre sikeredett ezután. Mindenkinek emésztenie kellett a dolgot. Szerintem nagyon szórakoztató volt

– mesélte Douglas a People magazin szerint.

Díjazott szakértelem

A 78 éves színész a 2023-as cannes-i fesztivál keddi megnyitóján kapta meg életműve elismeréseként az Arany Pálmát. A rákövetkező nap egy beszélgetésben vett részt Douglas, ahol a karrieréről és családjáról kérdezték. A társalgás egy pontján elérkezett kultikus filmjeinek szexjeleneteihez, ahol azt kezdte el taglalni, mitől lesz jó egy ilyen filmes pillanat.

Az Elemi ösztön 1992-es bemutatója kapcsán, amely megosztotta a közönséget,

Douglas a „szexjelenetek szakértőjeként” hivatkozott magára.

Mint mondta, több hasonló tematikájú filmet is forgatott az Oscar-díjas színész, mint az 1987-es Végzetes vonzerő vagy az 1994-es Zaklatás. A színész ezután lépésről lépésre kezdte lebontani, hogy mitől is lesz egy szerelmi jelenet hiteles a vásznon:

A titok nyitja szerintem a gyakorlás. Ha egy csatajelenetet készítesz, ahhoz kell egy koreográfia… ilyenkor úgy fogsz neki, hogy »oké, akkor én küldök egy pofont, bumm, te hátrálsz, majd visszavágsz, ütsz, bumm«, ezt szépen, lassan kezded el, majd egyre gyorsítod a folyamatot. Itt ugyanaz történik, csupán az a fontos, hogy egy szerelmi jelenetnél a nő tudja, hogy nem fogsz visszaélni a helyzettel.

Hozzátette azt is: „Elmondod előre neki, hogy »rendben, akkor a kezemet ide fogom helyezni. Ez nem probléma? Akkor te tedd ide a kezedet, majd elkezdünk csókolózni, a csók után pedig továbblépünk… elindulunk lefelé.« Ezeket nagyon meg kell koreografálni.”

(Borítókép: Michael Douglas és Sharon Stone az Elemi ösztönben. Fotó: TriStar / Getty Images)

Rovatok