Index Vakbarát Hírportál

Korda György elárulta: mindössze egy napon múlott az élete

2023. június 8., csütörtök 09:41

A második világháború alatt elvitték volna a nácik Korda Györgyöt. Az énekes életét csak a szerencse mentette meg végül.

Korda György és Balázs Klári a múltról, második világháborús emlékeikről beszéltek Osváth Zsolttal az 1KANAPÉN című YouTube-műsorban.

A táncdalénekes itt mesélte el, hogy zsidó vallásuk miatt náluk is jártak a nácik, akik azt mondták a családnak, nyaralni viszik a gyerekeket.

Drága anyám odaadott egy zsírral töltött bödönt a kezembe, beletette a jegygyűrűjét, majd azt mondta, 'fiam, ha kenyérre van szükséged, add oda ezt

– mesélte Korda, majd az unokahúgával elindult a „nyaralásra”, de az autók megteltek, ezért egy német katona azt mondta, majd holnap értük jönnek. De másnap már nem került sor erre, később Korda megtudta, hogy akiket elvittek, a Dunába lőtték, így tulajdonképpen egy napon múlott az élete.

Balázs Klári hite is szóba került, ő hívő katolikus családban nevelkedett, de el tudta fogadni Korda György vallását, sőt nagyon érdekesnek találja a zsidó szertartásokat, bár az énekes nem gyakorolja hitét annyira, mint szülei tették anno.

Balázs Klári elmondta, nagy családba született, akinek kiskori álma volt az éneklés (és az, hogy menyasszony lesz). Öt testvére mellett rá nem jutott annyi idő, mint Kordára, akit az elhangzottak szerint elkényeztettek. Balázs Klári elmondta, hogy édesanyja 27 évig lakott a házaspárral, akit Korda sem érzett soha tehernek.

Magánéletükről beszélve elmondták, hogy szoktak vitázni, de ezek a kis csörték sosem megalkuvással, hanem a másik véleményének tiszteletben tartásával és visszavonulással végződnek.

(Borítókép: Balázs Klári és Korda György 2022. december 5-én. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok