Index Vakbarát Hírportál

Joseph Fiennes elárulta, hogyan próbálta őt ellehetetleníteni a zaklatás miatt elítélt filmproducer

2023. június 11., vasárnap 13:02

Joseph Fiennes, A szolgálólány meséje című tévésorozat, valamint az 1998-ban bemutatott Szerelmes Shakespeare sztárja elárulta, miért utasította vissza a lehetőséget, hogy karrierje elején hollywoodi kasszasikerekben játsszon főszerepet.

Ralph Fiennes öccse, Joseph a napokban az Observernek nyilatkozta, hogy a kegyvesztett filmmogullal folytatott feszült találkozó végén visszalépett egy jövedelmező szerződéstől Weinstein hatalmas sikerű korábbi cégével, a Miramaxszal – írja a The Guardian.

Fiennes elmondása szerint ő a szerepek visszautasításával reagált a Harvey Weinstein által rá nehezedő (zsarnoki) nyomásra. A botrányos producer át akarta venni az irányítást az ifjú színész élete felett. Fiennes, mint mondja, nem bánta meg a döntését.

Harvey Weinstein, aki jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti szexuális bűncselekmények miatt, a többszörös Oscar-díjas filmben William Shakespeare szerepére Fiennest választotta Gwyneth Paltrow mellé. A színész ekkor egyébként már sorban állt az áhított ötfilmes szerződésért. 

Zsarnoki kijelentés

Fiennes azt állítja, jóval az amerikai producer körül kirobbant nemzetközi metoo-botrány előtt behívták Weinstein szállodai szobájába, ahol a producer gyakorlatilag megfenyegette, hogy ha nem tesz eleget a felajánlott szerződésnek, nem dolgozhat többé Hollywoodban. 

Ez egy zsarnoki taktika volt, ami nem tetszett. Sokkolt, ahogy előadta, de nagyon észnél voltam, hittem magamban annyira, hogy azt mondjam, nem kötelezhet erre, és elmegyek tőle

– fogalmazott a színész.

Bár az 53 éves Joseph Fiennes kiemelkedő színészi karriert futott be, most pedig a londoni National Theatre-ben James Graham darabjában, a Dear England című, Gareth Southgate-ről (az angol futballválogatott szövetségi kapitányáról) szóló előadásban fog szerepelni, fiatalként kevésbé volt sikeres, mint azt jósolták.

Fiennes alig néhány évvel a színművészeti iskola elvégzése után kapta meg William Shakespeare szerepét. 

Nem sokkal később elhagyta Hollywoodot, mégpedig azért, mert attól tartott, hogy nagy költségvetésű, de alacsony színvonalú filmekben kell szerepelnie. 

Joseph Fiennes már szabadabban beszél Weinsteinről, bár továbbra sem hajlandó teljes részleteket elárulni. Mint mondja, óvatosnak kell lennie a témában.

Rovatok