Index Vakbarát Hírportál

Féltestvére szerint Elvis Presley végezhetett magával

2023. június 27., kedd 06:15

A rock’n’roll királyáról nemrég debütált egy dokusorozat, amelyben több interjút is lehet látni. Megszólalt többek között Elvis Presley féltestvére is, aki meg van győződve arról, hogy az énekes öngyilkosságot követett fel, mivel tartott attól, hogy nyilvánosságra kerülnek szerelmi titkai.

A Presley család körül igen nagy volt a felhajtás az utóbbi időszakban, ami részben Lisa Marie Presley halála, majd Priscilla Presley és unokája, Riley Keough örökség miatti, bíróságon való hadakozása következtében alakult így, másrészt a tavaly bemutatkozott Elvis filmnek köszönhetően is ismét reflektorfénybe került a família. Az énekes máig rendkívül nagy népszerűségnek örvend, és 1977. augusztus 16-án, 42 éves korában bekövetkezett halálával óriási űrt hagyott maga után. Élete utolsó szakaszában pluszkilókat szedett fel, illetve zöld hályoggal, magas vérnyomással és vesekárosodással küzdött, ám ami a legjobban megviselte a szervezetét, az a gyógyszerfüggőség volt. 

Az általánosan elfogadott magyarázat szerint Presley halálát szívmegállás okozta, viszont azt továbbra is vitatják, vajon mekkora szerepet játszott ebben a függősége. Az Amazon Prime-on megjelent Elvis’ Women, azaz Elvis női dokusorozatban ugyanakkor más megvilágításba helyezték a történteket. A produkcióban többek között megszólal az énekes féltestvére, David Stanley, aki a Graceland kastélyban tartózkodott, amikor Presley meghalt, állítása szerint öngyilkosságot követett el.

Öngyilkosság történt volna?

Ahogy Stanley a sorozatban arról beszámolt, féltestvérét a szerelem, a bántások, a fájdalom és a kitettség kínozta, így valószínűsíthető, hogy úgy érezte, már nem bírja tovább. Elmondása szerint az énekes attól tartott, hogy a tinédzserlányokkal való állítólagos kapcsolataira egy könyvből derül fény, amivel nem lett volna képes szembenézni – és kirúgott testőrei valóban kiadtak egy kötetet 1977. augusztus 1-jén, amelyben kitálaltak az ügyeiről.

Előre kitervelte, hogy beveszi azokat a gyógyszereket, amelyek megölték őt

– jelentette ki.

Mint kifejtette, féltestvére 15 és 16 éves lányok iránt érzett vonzalmát sosem tudta megérteni, és csodálkozott azon, hogy sohasem bukott le emiatt. Úgy vélte, mivel az énekesnek volt pénze, hírneve és hatalma, olyasmiket is megtehetett, amiket a legtöbb ember nem. Sőt állítása szerint képes volt lebeszélni a bugyit szinte akárkiről. 

A szériában néhány nőt is megszólaltattak, akik arról számoltak be, hogy Presley anno, amikor még fiatalok voltak, hogyan próbálta becserkészni őket. Emellett a készítők elemzik az énekes feleségével, Priscilla Presleyvel való kapcsolatát, aki még csak 21 éves volt, amikor 1967-ben házasságot kötöttek, míg Presley 32. A rá következő évben pedig meg is született egyetlen gyermekük, Lisa Marie Presley. Végül 1973-ban váltak el egymástól. 

Újabb alkotások készülnek

Az énekesről készült Elvis című film tavaly igen nagy sikert aratott, és a 85 millióra duzzadt büdzsé több mint háromszorosát, 288,7 millió dollárnyi bevételt hozott a konyhára, ám a közeljövőben további, a Presley családról szóló alkotásokra lehet számítani. Priscilla címmel idén ősszel mutatkozik be például az énekes volt nejéről, Priscilla Presleyről készült film, amely az ő könyve alapján készül. A produkcióval kapcsolatban még csütörtökön adott ki egy nyilatkozatot a The Elvis Presley Trust, kijelentve, az alkotás szörnyű. 

Olyan, mint egy egyetemi film. A díszletek borzalmasak, nem így néz ki Graceland

 – mondta egy tisztviselő.

Ugyanakkor a közleménnyel szöges ellentétben álló véleményt fogalmazott meg Priscilla Presley, aki közösségi oldalán azt közölte, izgatottan várja, Sofia Coppola – a rendező – miként emeli át a kötetet a vászonra. Úgy véli, érdekes perspektívával rendelkezik a film, és biztos benne, hogy mindenkit érdekes utazásra visz el. Lányával, Lisa Marie Presleyvel egyébként hasonlóképp támogatták az Elvis című film elkészültét is, amelynek főszerepében Austin Butlert lehetett látni, és aki a produkcióban nyújtott alakításával többek között Golden Globe- és BAFTA-díjat érdemelt ki. 

Genetikai hiba okozhatta a halálukat

Egy nemrég megjelent életrajzi könyvben (Elvis: Destined to Die Young) az író, Sally Hoedel azt fejtegette, hogy Elvis Presley, illetve édesanyja és nagybátyjai halálát valószínűleg genetikai hiba okozhatta, ami arra vezethető vissza, hogy az énekes anyai nagyszülei első unokatestvérek voltak. Hoedel szerint Elvis családjában a korai haláleseteket az alfa–1-antitripszin-hiány okozta, ami olyan genetikai rendellenesség, amely közvetve vezet a tüdő és a máj károsodásához és egyéb szövődményekhez.

Tudjuk, hogy Elvis hordozta ezt magában, mivel a halála után kiderült, hogy alfa–1-antitripszin-hiánya volt, amit valahonnan örökölnie kellett

– fejtette ki az író.

Mint Hoefel megjegyezte, ha a probléma gyökerét akarjuk keresni, akkor Presley nagymamájáig, Doll Mansellig kell visszamennünk az időben, aki évtizedeken át tuberkulózisban szenvedett. Az író elmondása szerint ugyanakkor ez téves diagnózis volt, mivel valójában egy genetikai rendellenesség okozott gondot. 

Amikor Mansell hozzáment első unokatestvéréhez – ez a régebbi időkben nem volt szokatlan –, és gyermekei születtek, az súlyosbíthatta a már hordozott genetikai rendellenességét, és átörökíthette a gyermekeire. Gladys valószínűleg két sérült gént és a betegség egy súlyosabb változatát örökölte

– tette hozzá, kiemelve, Presley-ék mindig titkolóztak egészségi állapotukat illetően, de sikerült interjút készítenie Nancy Clarke-kal, Gladys egykori kardiológusának lányával, aki elmondta: 

Mielőtt az apja meghalt, azt mondta, hogy Gladys halálának miértjét sosem tudta igazán megfejteni. Bár akkor úgy gondolta, hepatitiszről lehet szó, nem az volt, és egyszerűen nem tudott rájönni, mi lehet a gond. Minden Gladys szüleire vezethető vissza.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 80-20-55-20-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-00-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/

(Borítókép: Elvis Presley 1968. június 27-én. Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images)

Rovatok