Index Vakbarát Hírportál

Rákkeltőek lehetnek ezek a munkák a nők számára

2023. július 11., kedd 06:52

Kutatók kimutatásai szerint egyes állások növelik a petefészekrák kialakulásának esélyét. Az építkezéseken dolgozó nőknél háromszor nagyobb az esélye a betegség kialakulásának.

A Montreali Egyetem kutatócsoportja vizsgálatának eredményei kimutatták, hogy azok a nők, akik a szépségiparban, könyvelésben vagy az építőiparban dolgoznak, viselik a legnagyobb kockázatát a petefészekrák kialakulásának – írja a Sky News.

Azoknál is nagy erre az esély, akik értékesítésben vagy kiskereskedelemben dolgoznak, náluk a betegség kialakulásának kockázata háromszor kevesebb, mint az előbb említetteknél.

A kutatók kimutatták, hogy ennek az is az oka, hogy akik a szépségiparban dolgoznak, többet érintkeznek kemikáliákkal, amik köztudottan növelik a rák kialakulásának kockázatát.

A káros anyagok között felsorolták a kozmetikai talkumot, ammóniát, hidrogén-peroxidot, hajport, szintetikus szálakat, poliészter szálakat, szerves színezékeket, pigmenteket és fehérítőket.

A szélesebb spektrumon elért eredményekhez még több kutatásra van szükség, az egyik kutató azt mondta, „további népességalapú kutatásra van szükség a női munkavállalókra és a nők által gyakran végzett foglalkozásokra vonatkozó lehetséges veszélyek értékeléséhez”.

Rovatok