Index Vakbarát Hírportál

Fény derülhetett a titkos receptre, így készíthetünk otthon kólát

2023. július 16., vasárnap 09:26

Hiába húzódik már több mint egy évszázada a kóla történelme, a Coca-Cola 1886-os megálmodása óta senkinek sem sikerült lemásolnia tökéletesen a híresen titokban tartott üdítőreceptet. Egészen mostanáig, ugyanis a Let's Test Lab nevű tartalomgyártó állítja, megtalálta, mely összetevőkkel kísérletezve alkotható meg a kóla tökéletes mása – akár otthon, a négy fal között.

Évtizedek óta uralkodik a szénsavas üdítőitalok piacán a Coca-Cola a mára már meglehetősen széles skálájú ízvilágban elérhető kóláival, és mindeddig bárki próbálta azt lemásolni, vagy hasonlót gyártani, minden esetben akadt némi eltérés az elkészült italban az eredetihez képest. 

Ez annak fényében talán nem is annyira meglepő, hogy a kóla teljes receptje hét pecsét alatt őrzött titok, erről pedig garantáltan mindenki tud, hiszen a vállalat marketingjének tudatos pontja a misztikum keltése a recept körül. A hozzávalók pontos listáját elvileg csak a cég felső vezetőinek egészen szűk köre ismeri, és az eredeti, John Pemberton által írt receptet egy páncélszekrényben őrzik, a vállalat atlantai központjában. Ugyan többször is előfordult, hogy a bíróság kötelezte a céget a recept kiadására, de ennek mindvégig ellenálltak.

Az évek során az ital sikerét látva több vállalat és kísérletező kedvű magánszemély is megpróbálta lekoppintani a kólát, ez azonban mindeddig nem igazán sikerült – bár meglehetősen azonos ízvilágú üdítőt már többek is előállítottak. 

Ezt a szériát törhette meg kísérleteivel egy, a TikTokon befutott önjelölt kutatózseni, aki legújabb videójában állítása szerint sikeresen lemásolta az eredeti kólát, a folyamatot pedig 4,1 milliós követőbázisával meg is osztotta. Mindez nem is jöhetne jobbkor, hiszen a nyári hőségben mi sem eshet jobban, mint egy jéghideg üdítő, ehhez pedig mostantól már az üzletek hűtőihez sem kell odafáradnunk, ugyanis akár mi magunk is megkísérelhetjük előállítani a fekete színű italt. 

Citrusos ízvilág, különleges fűszerek

A videó elején a tartalmaiban mindig fehér köpenyben szereplő férfi a miheztartás végett megkóstolta az eredeti üdítőt, majd az ízéből kiindulva – és vélhetően a nézők által nem látott, előzetes kutatómunkát követően – határozta meg, hogy milyen összetevőkre lehet szükség ahhoz, hogy olyan italt kutyuljon, amely egy valódi kólával is versenybe szállhat. 

A Let's Test Lab nevű csatorna videóját cikkünk készültéig már 2,1 millióan látták, így ugyan a Coca-Colának még nem kell rettegnie attól, hogy egy egyszerű tartalomgyártó letaszítja a trónról, ám ha valaki továbbfejleszti és finomítja a férfi receptjét, jó eséllyel mond le majd a jövőben a boltban vásárolt kóláról. 

És hogy hogyan készült a közel tökéletes kamukóla?

Első lépésként az önjelölt üdítőgyártó egy kólaaromát készített el, amelyhez egy mozsárba narancs-, citrom- és lime-héjat vágott, figyelve arra, hogy a héj minél kevesebb fehér részt tartalmazzon, ugyanis annak kesernyés íze teljesen elronthatja a végterméket is. 

Ezt követően

a citrusfélék mellé egy egész szerecsendiót, koriandert, lime-levelet, egy fahéj rudat és végül koriandermagot tett a mozsárba

– utóbbiról kiemelve, hogy meglehetősen hasonló illatú, mint a másolni kívánt üdítőitalé. 

Az összetevők őrlését követően a tudósunk már állítja, a mozsár tartalma egyre inkább árasztja magából a kólaillatot, amit egy másik edénybe tesz át, hogy elkészítse belőle az ital alapját képző kivonatot, aromát. Ehhez etanolt önt az eddig elkészített alapanyagokra, amit elmondása szerint azért fontos használni, mert nagyon jól kihozza az összetevők ízét, de kiemeli, hogy a végtermék természetesen nem fog telített alkoholt tartalmazni. 

A koncentrátumot ezt követően minimum 22, maximum 48 órára pihentetni kell.  A videóban a folyamat felgyorsítása és nézők figyelmének fenntartása érdekében egy vákuumszárítót használ a férfi, majd ezt követően leszűri az így kapott aromát. 

Karamellszirup szállítja a varázslatot

Az elkészült aromát félretéve a következő lépésben egy szirup elkészítése következik – ez tulajdonképpen egy hagyományos karamell, amely az ital feketés színét megadja, egyben pedig az ízvilágot is kiteljesíti. 

Talán a karamell készítését nem kell bőven taglalni, egy edénybe cukrot, majd egy kis vizet öntünk, és egészen addig főzzük közepes hőfokon, amíg az barnás színű, és ragadós állagú nem lesz. Tudósunk kiemeli, ezt követően érdemes forró vizet önteni rá, hogy ne égjen le az edényben, majd egy kis citromlével is megbolondítani, hogy a kristályosodás is elkerülhető legyen. 

Természetesen nincs kóla szénsav nélkül, így érdemes a szódáért vagy szénsavas vízért nyúlni ezen a ponton, amibe először lime-ot facsarunk, hozzáadunk néhány csepp vaníliaaromát, majd szintén csepegtetünk bele a korábban elkészített kólaaromából is, végül pedig jöhet a színezőanyag, a karamell. Az így elkészült italhoz citromsavat, további cukrot, ecetsavat, és végül a tökéletes szín elérése érdekében kis ételszínezéket adunk. 

Az ital ránézésre megtévesztésig hasonlít az eredeti kólára, amelyet megkóstolva a tartalomgyártó elmondja, hogy ízben és szagban is rendkívül közel áll egymáshoz az eredeti termék és a saját maga által kotyvasztott folyadék – a recept arányainak finomításával pedig véleménye szerint elérhető lesz a valódi kólaíz. De vajon kinek sikerül először tökéletesen lemásolnia az eddig titkos, mától sokkal inkább tiktokos receptet? 

(Borítókép: Gado / Getty Images)

Rovatok