Index Vakbarát Hírportál

Sebeők János: Nálam bekövetkezett a világvége

2023. július 17., hétfő 14:30

Sebeők Jánosról az egyik legnépszerűbb író és filozófus volt a kétezres években, ám már tizenhárom éve nem lehetett hallani felőle. Most elmondta, mi történ vele az évek alatt, hogy 2012-ben elvesztette édesanyját, ami nagyon megviselte, a közelmúltban pedig megnősült.

A különc íróval, Sebeők Jánossal 65. születésnapja alkalmából készített interjút a Blikk. Sebeők a kétezres évek elején volt népszerű, a Big Brotherben is megfordult, valamit gyakran láthattuk különböző bulvárlapokban is.

Tizenhárom éve nem adott hírt magáról, azonban most elmondta, mi történt vele. Beszélt édesanyja, a József Attila-díjas költőt, Sebők Éva elvesztéséről, valamint arról is, hogy nemrég megnősült.

Édesanyám 2012. december 21-én, a maja naptár szerinti világvége napján hunyt el. A jóslat nálam helyes volt, számomra bekövetkezett a világvége, amit tíz év sötétség követett. Nagyon kötődtünk egymáshoz, és csak mostanra tudtam valamelyest feldolgozni az elvesztését. Mindent elkövettem, hogy felépüljek, pszichológus segítségét kértem és öngyógyítást is folytattam. Most értem el oda, hogy képes vagyok hozzányúlni az ő szellemi hagyatékához

– fogalmazott az író.

Sebeők szeretné édesanyja örökségét is gondozni, ugyanis annak fiókjában már évtizedeken óta lapul egy regény, amit most szeretne kiadni.

„Irodalmi szenzáció lesz. Olyan látnoki kötet, ami tele van politikai áthallásokkal, és azt gondolom, most jött el az ideje, hogy a felszínre kerüljön” – mondta az író. Beszélt arról is, hogy édesanyja végakarata volt, hogy feleségül vegye párját, Erikát, akivel idén nyáron, harminc év után végre összeházasodtak.

Édesanyám, aki nagyon szerette a páromat, azt akarta, hogy egyszer házasodjunk össze, megtettük. Az esküvő másik oka az volt, hogy egy olyan egészségügyi krízisbe kerültem a vesém miatt, hogy úgy tűnt, a következő hónapot sem élem meg. Szerettem volna úgy meghalni, hogy Erika az özvegyem lehessen, de szerencsére nem így lett, jobban vagyok és a házasság megédesíti a mindennapjainkat. Jó kimondani, hogy Erika a feleségem, és nem kell az embereket kijavítanunk, ha így emlegetik

– tette hozzá Sebeők.

Az író még most nincs a legjobb fizikai és pszichés állapotban, elmondása szerint idősebbnek érzi magát a koránál, és a folyamatos leépülést is észleli magán.

„Mindig is koravén srác voltam, öregebb a korombelieknél, lélekben sokkal előrébb jártam. Most is érzékelem az idő múlását, és nyomaszt, hogy a gerontológiai folyamatok a koromnál gyorsabban mennek végbe nálam. Ehhez biztos hozzájárul a rossz pszichés állapotom is. (...) Megvisel a természetpusztítás, ahogy az ukrán háború is. Olykor szükségét érzem, hogy harcoljak, felszólaljak, de már nincs meg bennem az ehhez szükséges fizikai és mentális erő” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért tűnt ez tizenhárom évre, az alábbiakat válaszolta:

Ki akartam vonulni a celeblétből, mert már sok volt a szereplés. A visszavonulásomat követően egy ideig még újságíróként tevékenykedtem, de anyám halála után teljes belső száműzetésbe vonultam. (...) Jobban érzem magam így, már nem vagyok közszereplő, de azért jólesik, ha olykor még felismernek. Szívesen beszélgetek, szelfit viszont nem készítek

– mondta Sebeők a Blikknek.

Rovatok