Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatással vádolják volt táncosai Lizzót

2023. augusztus 2., szerda 10:04

Szexuális zaklatással és mérgező munkahelyi légkör megteremtésével vádolja három volt táncosa a népszerű amerikai énekesnőt, Lizzót. A keresetükben a tánccsapat kapitányát, Shirlene Quigley viselkedését is sérelmezték.

A három táncos a 34 éves Lizzo, a testpozitivitás felvállalásáról és testalkatának ünnepléséről ismert előadóművész, valamint a tánccsapat kapitánya, Shirlene Quigley ellen nyújtott be keresetet a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságon – írja az NBC News.

Egyikük azzal vádolja az énekesnőt, hogy a South by Southwest (SXSW) zenei fesztiválon való fellépése után felhívta a figyelmet a táncosnő súlygyarapodására. Az énekesnő és koreográfusa később azt mondta a táncosnak, Arianna Davisnek, hogy „kevésbé elkötelezettnek” tűnik a munkája iránt.

A kereset kitért egy fellépés utáni afterpartira, amit egy amszterdami sztriptízbárban tartottak. A vádak szerint az ilyen partik megszokottak voltak, és ugyan nem volt kötelező rajtuk a részvétel, a táncosok állítása szerint nagyobb biztonságban volt azoknak a munkája, akik megjelentek ezeken a bulikon.

A sztriptízbárban állítólag Lizzo erőltette, hogy a táncosok érintsék meg a meztelen előadókat, valamint azt is, hogy „kapják el az előadók vaginájából kilőtt dildókat, és egyenek az előadók vaginájából kiálló banánokból”.

Ezután azt mondta Davisnek, hogy érintse meg az egyik meztelen előadó mellét, amit a táncos visszautasított. A kereset szerint Lizzo kántálással kezdte ösztönözni a táncosát, aki még háromszor utasította ezt vissza.

Végül, mivel a kántálás egyre hangosabbá vált, és a táncos egyre kényelmetlenebbül érezte magát, engedett az ösztönzésnek, és megérintette az előadót, mire kinevették őt. Ezután Lizzo a biztonsági személyzet egyik tagját arra kényszerítette, hogy menjen fel a színpadra, és azt kezdte kiabálni, hogy vetkőzzön.

Egy héttel később, egy párizsi fellépés után az énekesnő újra meghívta a táncosait egy klubba, hogy „tanulhassanak valamit, vagy inspirálódhassanak az előadásból”.

Azt azonban Lizzo elmulasztotta megemlíteni, hogy egy meztelen kabaré-előadásra mennek. A kereset szerint ezzel az énekesnő megfosztotta a táncosait annak a lehetőségétől, hogy eldönthessék, részt akarnak-e venni az előadáson.

A tánccsapat kapitányát, Shirlene Quigley-t azzal vádolták, hogy a nő minden alkalommal a keresztény hitéről prédikált, és kigúnyolta azokat, akik házasság előtt szexuális életet éltek, miközben a saját szexuális fantáziájáról beszélt. De volt olyan is, hogy orális szexet imitált és nyilvánosan vitatta az egyik felperes szüzességét.

A táncosok egy „gyötrelmes” 12 órás próbáról is beszámoltak, amelynek az volt a célja, hogy akivel az énekesnő nem elégedett, azt kirúgja. A próbán Davis például annyira rettegett attól, hogy elveszíti az állását, hogy nem mert kimenni a mosdóba, és maga alá piszkított. A kereset szerint egy átlátszó ruhát kapott az előadás befejezéséhez, de tiszta alsóneműt nem kapott.

Később Davis felvételt készített az egyik megbeszélésről, mert a kereset szerint egy olyan szembetegségben szenvedett, amely miatt stresszes helyzetekben néha elvesztette a tájékozódási képességét.

Napokkal később Lizzo azonban rendkívüli megbeszélést tartott, és elkobozta a táncosok telefonját. Majd dühösen, szitkozódva kiabált velük, és azt mondta, addig fog mindenkit egyenként kifaggatni, amíg valaki be nem ismeri, hogy ő készítette a felvételt.

Davis elismerte, hogy ő rögzítette a megbeszélést, mert állítása szerint akart egy másolatot arról, amit Lizzo mondott a fellépésekkel kapcsolatban. Hozzátette, hogy nem akarta felhasználni azt az énekesnő ellen, és törölte is a felvételt, de Lizzo azt válaszolta, hogy nem hisz neki.

Ezután Quigley és Lizzo felváltva szidták a táncos, majd ott helyben kirúgták. A megbeszélés után pedig arra kényszerítették Davist, hogy maradjon a teremben, és keresse meg a felvételt a telefonján.

A táncosok arról is beszámoltak, hogy amikor egy leállás miatt a heti fizetésük ötven százalékát kérték, a könyvelő 25 százalékot ajánlott fel, és leszidta őket, amiért ilyen „tiszteletlenek”. A kereset nem tért ki arra, hogy mekkora kártérítést követelnek a sérelmek, a ki nem fizetett bérek, valamint az ügyvédi költségek miatt. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok