Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliókért kelhet el Elvis Presley ereklyéje

2023. augusztus 7., hétfő 15:46

Aukcióra bocsátják a rock 'n' roll királyának egyik korábbi holmiját, amelyet több mint negyven évvel ezelőtt ajándékoztak neki, kilenc hónappal a halála előtt.

Freddie Mercury után egy újabb ikonikus énekes, Elvis Presley korábbi használati tárgya találhat új gazdára, mivel eladják lőfegyvergyűjteményének egyik darabját – úgy tudni, összesen 37 lőfegyver és egy géppuska volt a birtokában.

A Rock Island Auction Companyn keresztül ugyanis árverésre bocsátják a zenész Smith & Wesson Model 53 típusú revolverét, amelyet még 1976 novemberében ajándékoztak oda Presley-nek, mindössze 9 hónappal a halála előtt.

A fegyveren olyan motívumok találhatóak, amelyek az 1976-os amerikai bicentenáriumhoz, vagyis a függetlenségi nyilatkozat aláírásának 200. évfordulójához, illetve az ehhez köthető ünnepségsorozathoz fűződnek az 1970-es évek közepén – írja a TMZ

A revolveren ezüst berakású, ötágú csillagok láthatóak, némi arany díszítés, illetve az 17761976 felirat, utalva a függetlenségi nyilatkozat 200. évfordulójára. Egyik oldalán egy amerikai zászlót hordozó fehérfejű rétisast – az Egyesült Államok nemzeti szimbólumát –, a másikon pedig egy fiatal, harcra kész önkéntes katonát látni, arany berakással. Mivel igen ritka darabról van szó, úgy saccolják, körülbelül 60 ezer és 90 ezer dollár, átszámolva 21,3 millió és 31,9 millió forint közötti áron kelhet majd el a fegyver.

Freddie Mercury tárgyai licitre bocsátva

Mint megírtuk, több mint 1500, Freddie Mercury kensingtoni otthonából származó tárgyat állít ki egy hónapra, majd árverez el ősszel a londoni Sotheby’s aukciósház. A Queen néhai énekesének rezidenciájáról, a Garden Lodge-ból származó tárgyak augusztus 4. és szeptember 5. között láthatók a Sotheby’s londoni kiállításán. Előtte, júniusban a legizgalmasabb darabokat New Yorkban, Los Angelesben és Hongkongban is bemutatják az érdeklődőknek.

A kollekcióért, amelyben Mercury számos híres fellépőruhája mellett sok hétköznapi használati tárgya is szerepel, összesen legkevesebb hatmillió fontot vár a Sotheby’s. A bevételt két AIDS-ellenes alapítvány, a Mercury Phoenix Trust és az Elton John AIDS Foundation kapja.

A LEGÉRTÉKESEBB DARABOK KÖZÖTT TARTJÁK SZÁMON SZENT EDUÁRD KORONÁJÁNAK MÁSOLATÁT, AMELYNEK EREDETIJÉVEL III. KÁROLYT KORONÁZZÁK MEG MÁJUSBAN.

A koronához tartozó palástot Diana Mosley jelmeztervező, az énekes barátja készítette. A jelmezt Mercury több koncerten, köztük az 1985-ös Live Aid-koncerten is viselte. A Sotheby’s szerint 80 ezer fontért (34 millió forintért) is elkelhetnek ezek a tételek.

Rovatok