Index Vakbarát Hírportál

Úgy érezte, csapdába került, végül a saját démonjai győzték le

2023. augusztus 11., péntek 07:04

Minden idők egyik legszeretettebb színésze volt, mégsem bírta a harcot mentális problémáival és függőségeivel – ma kilenc éve, hogy 2014. augusztus 11-én véget vetett életének Robin Williams. A szomorú évfordulón kvízzel emlékezünk az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színészre.

Hiába telt már el majdnem egy évtized, továbbra sem tudja feldolgozni Robin Williams halálát a szakma és a rajongók sem. A képernyőn legtöbbször mosolygós és mindig vicces színészről ugyanis senki sem sejtette, hogy magánéletében komoly démonokkal és mentális betegséggel küzd. 

Az 1951. július 21-én született színész élete azonban tele volt nehézséggel. Pedig meglehetősen tehetős családból származott, édesapja vezető munkatárs volt egy amerikai óriáscégnél, míg édesanyja modellkedéssel kereste a kenyérre valót, így a fiatal Williamsnek mindene megvolt gyerekként. 

A gimnáziumi évei végére Kaliforniába költöztek, ahol szintén megtalálta a számításait, és hamar az iskola egyik legnépszerűbb tanulója lett – annak ellenére is, hogy mint a legviccesebbnek tartott tanuló olyannyira nem jósoltak neki fényes jövőt, hogy a „sikeres jövőre legkevésbé esélyes” tanulónak járó titulust is ő nyerte el.

Ő erre – mint azt ma már tudjuk –, nem is kicsit cáfolt rá, ugyanis az érettségit követően 1973-ban egyike volt azon 20 diáknak, akik bejutottak a híres Juilliard Schoolba és annak a kettőnek is, akiket John Houseman bejuttatott a Haladó Programba, ám 1976-ban otthagyta az iskolát.

Minden bizonnyal nem bánta meg döntését, ugyanis először stand up comedyvel, majd a színészettel kezdett foglalkozni. A széles vászonra először 1980-ban került, drámai oldalát pedig már 1982-ben megmutatta, a Garp szerint a világ-ban, Glenn Close oldalán. Az igazi áttörést aztán mégis a Jó reggelt, Vietnam! című film hozta meg számára, ennek köszönhetően az egész világon ismertté vált neve és arca.

Hiába jelölték azonban ekkor első ízben Oscar-díjra, a színfalak mögött nem volt minden rendben a színész életében. Első két feleségétől is hamar elvált, az 1970-es és 1980-as években kokain- és alkoholfüggő lett, amely démonok a többszöri elvonó ellenére egészen élete végéig üldözték a színészt. Nehézségei ellenére olyan filmekben nyújtott felejthetetlen alakítást, mint a Holt költők társasága, a Good Will Hunting vagy a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című filmek.

A küzdelmet végül kilenc évvel ezelőtt, 2014. augusztus 11-én adta fel, az akkor 63 éves színészt személyi asszisztense egy övre felakasztva találta otthona egyik hálószobájában. Öngyilkossága előtt depresszióval kezelték, de alkohol- és drogproblémái is voltak az azt megelőző időszakban – ennek ellenére a boncoláskor semmilyen szert nem találtak a szervezetében.

Egy barátja szerint utolsó éveiben többször beszélt ismerőseivel arról, hogy megszaporodtak anyagi gondjai, így pénzért olyan szerepeket is el kellett vállalnia, amiket amúgy nem akart volna – Kaliforniai birtokát pedig ekkorra már két éve árulta. Ráadásul komoly betegséggel küzdött, így valószínűsítik, hogy ezek a nehézségek együttesen vehették rá a végzetes tettre.

A színészre kvízzel emlékezünk a szomorú évfordulón, amelyben ön is tesztelheti, hogy mennyit tud Williams életéről és pályájáról! 

Rovatok