Index Vakbarát Hírportál

Csonka András kiakadt: Az én nevemben kérnek pénzt mindenféle állatságokra

2023. augusztus 14., hétfő 20:17

Csonka András a hivatalos Instagram-oldalán tett közzé egy videót, amelyben kiakadt a rengeteg álprofilon a közösségi médiában, amelyeken keresztül az ő nevében próbálnak meg csalók pénzt kicsikarni emberekből. Azt is elárulta a színész, mire kell odafigyelni a kamuprofilok kapcsán.

Csonka András több profilt is bemutatott a videóban, amelyekről egyértelműen látszik, hogy nem ő áll az oldal üzemeltetése mögött.

Nem tudom, mi van a levegőben, de tele van az internet kamu Csonka András-profilokkal az Instagramon és a Facebookon is. Megőrülök! Kérdezitek, hogy te vagy? Hogy lennék én?! A legfontosabb infó, hogy ahol kék pipát látsz, csak az az igazi oldal

– fogalmazott.

Olyan profilokat is bemutatott, aminek a neve Csonka Andrés vagy éppen Csonkás András. Emellett olyan is volt, akinek a felhasználóneve ali_abu_sneina volt.

Hát gyerekek, csak elgondolkodok: ali abu?! Még nem becézték így. 356 ember ebbe az utcába is besétált

– mondta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Facebookon és Instagramon sem lehet elég óvatos az ember. Szerinte fontos figyelni azt is, ha egy profil üzenetében magyartalanul fogalmaznak.

Ez egy nemzetközi csalóhálózat. Előbb-utóbb az ostoba, hülye szöveg után pénzt kérnek. Az én nevemben kérnek pénzt mindenféle állatságokra. Van olyan ember, aki azt gondolja, ezt én írtam, én fogalmaztam ilyen ostobán? Ilyen véglényszerűen, otrombán?!

– tette fel e kérdést.

Senki sincs biztonságban

KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság az interneten keresztül működő online csalások visszaszorítására.

Ezek lényege, hogy a felhasználó megtévesztésével a kiberbűnözők megpróbálják rávenni az áldozatot arra, hogy személyes adatokat, érzékeny információkat adjanak át számukra, vagy egy vírussal megfertőzik a számítógépét.

Az együttműködés létrehozásának oka, hogy az utóbbi időben nagyon megszaporodtak az online csalások. Gyakran bankok nevében próbálnak személyes adatokat kicsikarni az emberekből a csalók, de még a rendőrség nevében is próbáltak már adatokat szerezni a bűnözők.

Rovatok