Index Vakbarát Hírportál

Tízévesen már betöréseket akadályozott meg, mégis elkallódott

2023. augusztus 26., szombat 06:26

Hiába teltek el évtizedek azóta, a világ nagy része számára mindig is az a tízéves kisfiú marad Macaulay Culkin, aki a Reszkessetek, betörők! című filmekben minden karácsony alkalmával feltűnik a magyar családok tévéképernyőin is. A színész ma ünnepli születésnapját, mi pedig egy kvízzel köszöntjük.

Sosem tudta, és vélhetően nem is fogja levetkőzni a gyerekszínészként a Reszkessetek, betörők! című filmekben alakított Kevin McCallister karakterét Macaulay Culkin, aki ma ünnepli 43. születésnapját. 

Annak ellenére, hogy már egyre jobban közeledik az ötödik x-hez, a fejekben a mai napig mint gyerekszínész él, pedig karrierje ennél jóval szerteágazóbb lett az elmúlt évtizedekben. Annak ellenére, hogy a jövő, amit jósoltak neki, és a színészi sikerek nagyrészt elmaradtak az életében. 

Pedig már egészen fiatalon jó példát láthatott otthon, ugyanis az 1980. augusztus 26-án New Yorkban született Culkin édesapja és későbbi menedzsere, Kit Culkin színpadi színészként kereste egy időben a kenyerét, és a Broadway egyik visszatérő alakja volt. 

A szülei már négyéves korától meghallgatásokra vitték, és kisebb színpadi szerepek után már nagyon korán különböző tévés produkciókban is feltűnt. A nagy áttörésre sokat nem is kellett várni, 1990-ben megkapta Kevin szerepét a Reszkessetek, betörők!-ben, amelynek köszönhetően az egyik legünnepeltebb gyereksztár lett. 

Sikerei ezt követően azonban elmaradtak, és egyre kevesebb szerepajánlat érkezett – egy kis időre pedig emiatt a színészkedéssel is felhagyott. Karrierjének alakulását tovább nehezítette, hogy rászokott a drogokra, amelyek miatt csontsoványra fogyott, egy időben még a halálhírét is keltették emiatt. 

Culkin azonban nagyon is él, és sikeresen kiverekedte magát a mélypontról, napjainkban podcastet vezet, visszatérő vendége különböző beszélgetős show-műsoroknak, szinkronizál – ám felnőtt színészként már nem tudott még csak a közelébe sem érni annak a hírnévnek és elismerésnek, amit 10 évesen kiharcolt magának. 

És hogy mit lehet még tudni a születésnapos színészről? Mai kvízünkből ön is kiderítheti! 

(Borítókép: Macaulay Culkin 2018. október 9-én. Fotó: Valerie Macon / AFP)

Rovatok