Index Vakbarát Hírportál

A tűznyelvek még álomban is megégetik a testet és a lelket

2023. szeptember 1., péntek 15:43

Az amerikai turizmus zászlóshajóját egy időre felperzselte minden idők legnagyobb erdőtüze a Hawaii-szigetek legszebb részén, Mauin. A halálos áldozatok száma 100 fölé emelkedett, de az üszkös romok további holttesteket takarhatnak. Az Index a katasztrófa előtt járt a helyszínen. Megidézzük a múltat Rihannától a 30 milliós golfbérleten át a „Mészárszékig”.

Maui talányos, szép, tragikus, kihívó. A Hawaii-szigetcsoport igen vonzó része. A világ a másik szigeten fekvő Honolulut ismeri, no meg Pearl Harbourt, amit a japánok megtámadtak 1941-ben, s ezzel az amerikaiak számára is elkezdődött a II. világháború.

Maui a turistabirodalom. A nyolc vulkanikus szigetből a második legnagyobb, de így is csak 1883 négyzetkilométeres. Mint a szigetcsoport tagja 1959 óta az USA része, az 50. tagállamként csatlakozott. Azonban már másfél évszázaddal ezelőtt a jenki bálnavadász flotta állomáshelye volt Maui fő kikötője, Lahaina, ahonnan mélytengeri halászatra indulnak a turistákkal tömött hajók. Bálnákat is lehet látni, s a világsztár Rihanna itt mutatta büszkén a kamerába azt a tekintélyes méretű halat, amit itt fogott.

Pancserek a turisták

A nyári horror pontosan itt történt. Láttam a Fekete sziklát, ahonnan „békeidőben” a helyi vagányok halált megvető bátorsággal ugrálnak a vízbe. Errefelé repült az óceánba a tűzvész okozta robbanás következtében Annelise Cochran, aki valamilyen földöntúli csoda következtében meg tudott kapaszkodni egy sziklában. Hét órán keresztül tartotta magát a 30 éves asszony, amikor kimentették. „Álmomban még most is a tűznyelvek pörkölik a testemet” – nyilatkozta a helyi tévének.

A legmegrázóbb élményem Kapaluahoz kötődik. Fentről, a hatalmas sziklatömbről jól látni az 50 méter mélyben kavargó hullámokat. Mindig süvít a szél. A szörfösök imádják, ezért lett a sziget a deszkások paradicsoma. A halottak rokonai gyűlölik.

Tucatszámra veri a sportolókat a sziklához a tenger, mindegyikük tiszteletére fakeresztet állítanak a sziklaormon.

Szürreális látvány. A világ legszebb tengerparti szakasza és a keresztek. Mészárszék – a helyiek csak így hívják ezt az öblöt.

John Corlany üvegkalitkájában ül Paiaban. Ez egy másik település a keleti parton, igazi szörfközpont. A fiatal mentős állandóan a vizet bámulja. „Sok a pancser turista, beverik a fejüket a sziklába, s kész. A profikkal kevesebb a baj” – mondja szárazon. De azért mondja az adatokat is: 100 000 szörfözőre három halott jut a szigeten.

Marketingzseni a „Herceg”

Mindezért egy legenda a „felelős”, aki népszerűvé tette a vízieszközt. Honoluluban, a modern szörfözés apostolának, Paoa Kahanamokunak állítottak emléket. Az úszásban olimpiai aranyéremig jutó sportember a múlt század elejétől elképesztő súlyú, 51 kilós speciális szörfjével kápráztatta el az embereket. Waikiki volt a törzshelye, mert itt a természet építette hatalmas hullámtörők felkorbácsolják a tengert, amely taraján a legügyesebbek akár egy kilométer hosszan tudnak lovagolni. A „Herceg” nemcsak sokoldalú sportember, hanem igazi marketing zseni is volt: neki köszönhető az első profi szörfverseny is, amit az amerikai tévék 1965-ben már élőben közvetítettek!

Paia az egész partszakasszal együtt a szörfözők számára a legjobb hely. De a városka azért is kedvelt a turisták körében, mert itt kezdődik a híres Hana-út. 103 kilométer a parti sziklákon, öblökön át,

620 hajtűkanyar, 59 híd, javarészük egysávos,

tehát igen szűk. Két autó nem fér el egymás mellett, olykor tolatni kell, hogy a szemben jövő át tudjon haladni. Rendkívül lassú a tempó, negyven kilométer négy óra.

Nemhiába, az utat 110 éve építették. Ellenben az trópusi erdő látványa felemelő. Brit Johnson helyi nagymenő szörfös, karjában kisfiával a kínai temetőtől nem messze levő Sand&Sea ajándékboltban mesél: „A sziget a tengerről csodálatos, mert a mélykék vízből kiemelkednek üdezöld erdők. És az erős szél. Profi sportolóként novembertől ide jártunk edzőtáborozni a 8-10 méteres hullámokon. Az volt ám a csoda! Nekünk nem is kellett más, így kerek az élet errefelé.”

Szeptemberben újra kinyitnak

A szél – a sziget kis túlzással ebből gazdagodott meg. Elárasztották a turisták, a szörfösök és golfozók. Maui a Hawaii-szigetcsoportban a legvonzóbb. Évente közel három millió turista, 6 milliárd dolláros bevétel – a sziget 80 százalékban a turizmustól függ. A hatalmas szállodaláncok ötcsillagos luxusbirodalmai szerencsére Kaanapali felé esnek, pár kilométerre a tűz egyik fészkétől, Lahainától, ezért megmenekültek.

A mostani tragédia után szeptembertől újra nyit a legtöbb luxushotel. Jönnek majd a katasztrófa turisták és a pihenni vágyók Japánból és az USA szárazföldi államaiból, imádnak fürdőzni, pedig teljesen veszélytelen azért soha nem volt ez a szórakozás. A helyi információs központban érdeklődésünkre elmondják,

1837 óta 1737 cápatámadást jegyeztek fel a szigetcsoport különböző pontjain.

A helyiek a legkellemetlenebbnek azt tartják, hogy három évvel ezelőtt a Szörf Világ Kupa első fordulója előtt az egyik sportoló lábába harapott az állat, s ezért a versenyt el kellett halasztani.

A Royal Kaanapali Golfklub előkelő éttermében jól esik a jéghideg sör. A környezet magával ragadó: az óceán hatalmas hullámai beleharapnak a sziklákba, a vendég nem a játékra, hanem a tájra koncentrál. Persze van, akit az dühít, hogy az erős szél gyakran belefújja a labdát az óceánba. Partnerem a montreali rendőrség különleges bevetési osztályának egykori főnöke. Szótlan, pedig tudna mit mesélni. Nyugdíjasként mindig ide jön, pedig 14 pályából lehet választani csak Maui szigetén. Egy játék 80 ezer forintba kerül naponta, klubtagoknak olcsóbb. Még a szállodanegyedben is kanyarog egy golfpálya, az autóutat föld alatt vitték, hogy ne zavarja a játékot, mert a golf és a pénz Mauiban is mindennél előbbre való. Egyébként a menő magánklubokban a turista tagsági kártya 30 millió forintba kerül...

Ellentmondó jelentések

Van viszont egy csodapark, helyiek, turisták imádják. Az ikonikus indiai léggyökerű fa még 1873-ból való, 64 vastag elágazásával. Maga a természet csodája – volt. Elemésztette a tűz.

Nem messze tőle a Front Street, amely Maui, az egykori Hawaii Királyság fővárosának legforgalmasabb kereskedelmi központja az óceánnal párhuzamosan, gyakorlatilag a parton fut. Az Outlet itt is a vásárlók Mekkája, ami a nagy választék és az olcsó árak miatt józan értékelés. A Honoapiilani főút száz méternyire van, s átvág a településen. Estefelé mindenki itt kószál. Maui kis sziget 160 000 lakossal –

nem kell attól tartani, hogy kirabolnak.

A rendőrség hatékony, s a szigetről nehéz nyom nélkül távozni. A Pioneer Inn az igazi, fából készült egyemeletes kocsma és a Pacifico bár volt az éjszakai élet központja.

Porig égtek. Három tűzfészket észleltek a katasztrófa elhárítók, Lahaina szenvedett leginkább. A szigetek legnagyobb tűzvészében több mint százan haltak meg.

2014-ben a Hawaii Futótűz Védelmi Bizottság jelentésében Maui nyugati részét erdőtűz-érzékenynek írta le a szél és a szárazság miatt – kiemelve Lahaina veszélyeztetettségét. Tavaly a Hawaii Vészhelyzeti Ügynökség jelentésében ugyanakkor „alacsony” fokozatúnak ítélte Mauin az erdőtűz lehetőségét. Anna Lopez, Hawaii legfőbb ügyésze „átfogó vizsgálatot” ígért.

Rovatok