Index Vakbarát Hírportál

Illegális bevándorló volt, Antonio Banderas mellett mégis világhírűvé vált

2023. szeptember 2., szombat 11:17

Sok mindent átélt, és a munkát sem vetette meg soha, mégsem fog az idő vasfoga a mexikói-amerikai Salma Hayeken, aki ma már az 57. születésnapját ünnepli. A színésznőt ezúttal kvízzel köszöntjük – tesztelje tudását ön is!

Salma Hayek 1966. szeptember 2-án született Coatzacoalcosban, Mexikóban, ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy neve az évek során egybeforrt a tehetséggel, a szépséggel és a sokoldalúsággal. Útja a világhírnévig nem volt azonban kihívások nélküli.

Pályafutását Mexikóban kezdte, telenovelákban játszott, és hiába volt elismert hazájában, a nagy áttörés sokáig váratott magára. Közel harmincévesen kapta meg áttörést hozó szerepét 1995-ben, a Desperado című filmben, ahol Antonio Banderasszal együtt lélegzetelállító alakítást nyújtott, a karakter pedig nemzetközileg is híressé tette, Hollywood egyik legkeresettebb színésznője lett.

Még úgy is, hogy egy interjúban bevallotta, amikor Mexikóból Los Angelesbe költözött, a vízuma lejárta után egy ideig illegális bevándorlóként tartózkodott az államokban – szerencséjére azonban felívelő pályáját ez sem törte derékba. 

A Desperado sikere után ugyanis nem volt megállás a karrierjében, a komoly díjak azonban eddig elkerülték őt, pedig korábban Oscar-, BAFTA-, Golden Globe- és Screen Actors Guild-díjra is jelölték már, olyan filmekben szerepelt, mint az Alkonyattól pirkadatig, a Szakíts, ha bírsz, a Frida, a Nagyfiúk, A Gucci-ház, vagy éppen a Magic Mike utolsó tánca.

Színészi tehetsége mellett Salma Hayek az egyenlőség és a nők jogainak elkötelezett szószólója, hírnevét pedig gyakran használja arra, hogy széles közönséghez eljutva felhívja a figyelmet fontos társadalmi kérdésekre. Elkötelezettsége ráadásul mexikói származása iránt is kiemelendő, hiszen fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy Hollywoodban népszerűsítse a mexikói kultúrát, és részt vesz olyan projektekben, amelyek bemutatják hazája történelmét, és lehetőséget adnak a mexikói színészeknek tehetségük bizonyítására.

Karrierje kapcsán sokszor kiemelik, hogy megnyitotta a kaput a latin származású színészek számára Hollywoodban, és továbbra is inspirálja a világ minden tájáról érkező tehetségeket.

A kamera előtt való szereplés mellett a háttérben is jól érzi, producerként és rendezőként is kipróbálta már magát, ezzel további lehetőséget teremtve saját sokoldalúságának bemutatására.

De mit lehet még tudni a születésnapos Salma Hayekről? Mai kvízünk kitöltésével további érdekességeket tudhat meg! 

(Borítókép: Salma Hayek 2022. december 13-án. Fotó: Arturo Holmes / WireImage / Getty Images Hungary)

Rovatok