Index Vakbarát Hírportál

Nemi erőszak miatt több évtizedre börtönbe kerülhet az Ál/Arc színésze

2023. szeptember 8., péntek 08:42

A bíróság 30 évtől életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Danny Mastersont, aki ellen még 2020-ban indult eljárás nemi erőszak vádjával.

A bíró a maximális büntetést szabta ki a színészre, közölte Reinhold Mueller helyettes ügyész Los Angelesben – írja a CNN.

A Los Angeles-i ügyészség három nő megerőszakolásának vádjával 2020-ban indított eljárást Danny Masterson, az Azok a 70-es évek show című sorozat, valamint az Ál/Arc és a Drakula 2000 című filmek színésze ellen.

A vád szerint Masterson 2001-ben megerőszakolt egy 23 éves nőt, 2003 áprilisában egy 28 éves nőt, majd 2003 végén egy 23 éves nőt, akit Hollywood Hills-i házába hívott. Továbbá e három eset mellett felmerült még két másik is, amelyek miatt – elégséges bizonyíték hiányában és mert elévültek – nem indít eljárást az ügyészség.

A színész akkor úgy nyilatkozott, ártatlan, és azt mondta: biztos benne, hogy a bíróságon tisztázni tudja majd magát.

Az áldozatok a Szcientológiai Egyházat okolják

Masterson az ítélethirdetés előtt lemondott a felszólalási jogáról, és a bíró döntése után pókerarcot vágott, nem mutatta ki az érzelmeit, ahogy a mellette ülő számos családtag sem. Felesége, a színész Bijou Phillips viszont elsírta magát az ítélethirdetés után.

A védelem 15 évtől életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte. Az ügyészség pedig a maximális büntetés kiszabását kérte.

Masterson ügyvédje, Shawn Holley a bíróság épülete előtt újságíróknak elmondta, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

„Masterson úr nem követte el azokat a bűncselekményeket, amelyekért elítélték” – jegyezte meg.

Az ügyészek azt állították, hogy Masterson a Szcientológiai Egyházban – amelynek akkoriban mindhárom nő is tagja volt – betöltött prominens szerepét arra használta fel, hogy a támadások után évtizedekig elkerülje a következményeket, és a nők az egyházat okolták azért, hogy haboztak a rendőrséghez fordulni Masterson miatt – teszi hozzá az Associated Press.

Az ítélethirdetéskor az egyik nő, aki Mastersonhoz hasonlóan az egyház tagja volt, azt mondta, hogy 2004-ben elkerülték és kiközösítették, amiért a hatóságokhoz fordult.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok