Index Vakbarát Hírportál

Gyógyíthatatlan betegséggel küzd a tévés legenda, Alastair Stewart

2023. szeptember 10., vasárnap 17:02

Néhány hónappal a visszavonulását követően jelentette be Alastair Stewart, hogy vaszkuláris demenciával küzd, aminek következtében többek között rövid távú memóriazavar lépett fel nála.

Utoljára márciusban láthatták a brit tévénézők Alastair Stewartot, aki közel ötvenéves pályafutást követően vonult vissza. A 71 éves hírolvasó-újságíró még 1976-ban kezdte munkásságát a Southern Televisionnél, majd 1980-ban az ITV-hez igazolt, ahol az utóbbi évtizedekben is dolgozott. Őt érte az a megtiszteltetés, hogy az egyik utolsó újságíró volt, aki interjút készített Lajos Ferenc battenbergi herceggel – Fülöp herceg nagybátyjával –, mielőtt 1979-ben az Ír Köztársasági Hadsereg meggyilkolta.

Stewart a visszavonulásakor még nem sejtette, hogy egészségi gondjai lennének, sőt akkor azt mondta, még mindig az élő televíziózás tudja felcsigázni a legjobban. Mint akkoriban kifejtette, a szakmától való elköszönésének oka, hogy több időt szeretne tölteni a családjával, a lovaival, és komolyabban foglalkozni a jótékonysági szervezetekkel. A híradós legutóbbi, a GB News műsorában adott interjúja alapján ugyanakkor a visszavonulása hátterében nem csak előbbi indokok álltak.

Ahogy a beszélgetés során megfogalmazta, hat-kilenc hónappal ezelőtt kereste fel a háziorvosát, mivel nagyon zavartnak érezte magát. A vizsgálatok azt mutatták, hogy több agyvérzést is elszenvedett az utóbbi időszakban, illetve megállapították, hogy egy gyógyíthatatlan betegséggel, vaszkuláris demenciával küzd.

Mint kiemelte, a demencia miatt a motoros készségei nem rendeltetésszerűen működnek, illetve az emlékezéssel szintén gondjai akadnak, mivel rövid távú memóriazavar lépett fel nála. 

Olyan volt, mint egy jelenet a Casualty vagy az Emergency Ward 10 sorozatokból, mivel amikor megjöttek az eredmények, kiderült, hogy volt néhány kisebb agyvérzésem. Nem olyan komolyak, amiktől az arcod és a karod is lebénul, de a halmozottan fellépő hatásuk eredményeként korán kezdődő vaszkuláris demenciát diagnosztizáltak nálam

– fejtette ki.

Rovatok