Index Vakbarát Hírportál

A „halálból feltámadt” sámánnal házasodik össze a norvég királyi család hercegnője

2023. szeptember 14., csütörtök 09:28

Hamarosan összeházasodik Márta Lujza norvég hercegnő és az amerikai Durek Verrett. A férfi sámánként vált ismertté.

Az 51 éves hercegnő és választottja nemrég jelölték ki a házasságuk dátumát. Eszerint a pár jövő nyáron kelhet egybe. V. Harald norvég király már előre gratulált is nekik, és közölte, örül annak, hogy befogadhatja Durek Verrettet a családjába.

A férfinak korábban több megosztó kijelentése és cselekedete is volt sámáni minőségében.

A BBC szerint Verrett többek közt azt mondta, hogy az ember személyes választásain múlik az, hogy elkapja-e rákot. Ezen kívül a férfi olyan medálokat adott el online, amelyek állítása szerint védenek a koronavírus ellen. Sőt Márta Lujza egy alkalommal azt mondta, hogy párja képes kommunikálni az angyalokkal is.

De azt is állította, hogy egyszer feltámadt a halálból, és hogy két évvel a 2001. szeptember 11-i támadása előtt megjósolta, hogy sor kerül a terrorcselekményre.

Durek Verrett maga is elismerte, a nézeteit sokan kritizálják, de azt mondta, ez a rasszizmus miatt van.

A férfi – aki „hatodik generációs sámánnak” vallja magát, és állítólag Hollywoodban is ismerik a nevét – tehát olyan egészségügyi termékek eladásából él, amelyeknek a hatékonyságát nem bizonyította be a tudomány. Ebbe az üzletbe egyébiránt a hercegnő is betársult mellé, és a királyi család tagjaként népszerűsítette a termékeket.

Márta Lujza 2022-ben végül le is mondott a királyi családban betöltött hivatalos tisztségeiről is azért, hogy megmaradhasson Verrett alternatív gyógyászati bizniszében – miután sokan azzal vádolták meg, hogy visszaél hírnevével, és üzleti célokra fordítja azt. A hercegnői címét a király döntése értelmében megtarthatta, a gyógyászati eszközök reklámozásakor azonban nem használhatja. 

A norvég közmédia (NRK) szerint Durek Verrett nem kap címet a királyi családban a házasság után. Az esküvő az Unesco egyik világörökségi helyszínén, a norvégiai Geiranger városában lesz. A pár közölte, nagyon örülnek, hogy ezen a gyönyörű helyen, a szeretteik jelenlétében házasodhatnak össze.

A hercegnő – aki Harald király legidősebb lánya – már évekkel ezelőtt kapcsolatba került az alternatív gyógyászattal a BBC szerint: egy alkalommal például indítani akart egy olyan iskolát, ahol a diákok „az angyalokkal léphetnek kapcsolatba”. Márta Lujza korábban Ari Behn író felesége volt, de 2017-ben elváltak. 

Rovatok