Ha pizza, akkor az isteni feltétek mellett az első, ami az ember eszébe jut, általában Olaszország, az étel hazája, így érthetően jöhetne azonnal az a feltételezés is, hogy a legjobb pizzakészítők és éttermek is Európa híres csizmáján találhatók. Mindez azonban megdőlt az idei World 50 Top Pizza Awardson, ahol egy londoni étterem séfje bizonyult a legjobbnak. Persze a pizzériák között továbbra sem találnak legyőzőre az olaszok...
Talán mondani sem kell, hogy a pizzák univerzumában nincs annál nagyobb dolog, mint hogy valakit a világ legjobb pizzaszakácsának tituláljanak. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a szeptember 13-án kiosztott díjazottak mindegyike az étel őshazájában, Olaszországban tevékenykedik, mégis minden évben a világ különböző részein élő séfek csapnak össze a World 50 Top Pizza Awards legjobbjának járó elismeréséért – a toplista pedig ezúttal komoly meglepetéseket is tartogatott.
A díj várományosai ugyan tényleg szerte a világból érkeztek, Olaszországtól az Egyesült Államokig – két ország, amelyek híresen büszkék a pizzájukra –, a győztes nem kis meglepetésre mégis
a fish & chips hazájából, Londonból került ki.
De ki is lett a világ legjobb pizzaszakácsa? A nevéből ugyan már jól sejthető az olaszországi kötődés, mégis hatalmas meglepetést okozott Michele Pascarella, a londoni székhelyű Napoli on the Road Chiswick vezető szakácsa és alapítója, aki idén elnyerte a világ legjobb pizzaszakácsának járó díjat.
Az ugyan sejthető, hogy egy ilyen szakács tényleg a szívét-lelkét beleadja az ételbe, Pascarella ténylegesen egy igazi megszállott, már 11 éves korától készít pizzákat, ráadásul egy Nápoly melletti kisvárosban, Casertában tanulta ki a mesterséget, így pontosan tudja, milyen egy igazán jó pizza.
Az étel iránti elkötelezettsége mellett már csak a vállalkozókedve volt nagyobb a győztes séfnek, aki 19 éves korában költözött az Egyesült Királyságba, egy csoport másik olasz szakáccsal együtt, akik később éttermeket nyitottak szerte Angliában, többek között Plymouthban, Truróban és Newquay-ben. Ezen felbuzdulva ő maga is eldöntötte, hogy megnyitja saját pizzériáját, 2019-ben megalapította a Napoli on the Roadot, a vállalkozást, amely mára két virágzó étteremmé fejlődött – pedig az egész egy foodtruckkal indult, amelyből különböző vásárokon árusította a pizzáját kezdetben az olasz férfi.
Pascarella és étterme életében nem ez az első komoly elismerés, korábban több díjat is elnyert, bekerült Európában 2021 legjobbjai közé, majd egy évvel később a világ legjobb 50 pizzériázója közé is bejutott az étterme, idén év elején pedig elhódította a legjobb európai pizzaszakács címet.
A mostani díj azonban mégis minden eddigit felülírt.
Elnyerni a világ legjobb pizzaszakácsának járó elismerést olyan, mint Michelin-csillagot nyerni
– mondta a The Chiswick Calendarnak.
Mindez azért is igazán különleges elismerés, mivel a díjazást egy szigorú kiválasztási folyamat előzi meg, beleértve a pizzakritikusok által végzett névtelen étteremlátogatásokat is. Mindez pedig még nehezebbé teszi a díj megszerzését.
Győzelme után Pascarella azt mondta, hogy „az év pizzaszakácsának járó cím elnyerése jól mutatja, milyen határokat lehet feszegetni az íz és az innováció terén a pizzában. Nemcsak a tökéletes tészta elkészítéséről vagy a legjobb hozzávalók megtalálásáról van szó, hanem a minden szeletbe belefektetett művészetről és szenvedélyről is.”
Ahogyan a pizzaszakácsok között, úgy az éttermeknél is elképesztően nagy verseny folyik minden évben azért, hogy valaki bekerüljön a világ ötven legjobb pizzériáját tömörítő listára, és annak élén végezzen.
Hiába került egy kis por az olasz pizzagépezetbe azáltal, hogy egy londoni étterem szakácsa lett az idei legjobb, a pizzázók versenyében már nem tudták leszorítani az étel megálmodóit a dobogó legfelső fokáról. Sőt, miután a a bírálóbizottság a világ legjobb pizzériáit is kihirdette, kiderült, hogy az első 20 közül 11 Olaszországban található. Nyilvánvalóan.
Az első helyen ráadásul egy nápolyi étterem, a 10 Diego Vitagliano Pizzeria végzett, amely már az év elején elhódította az ország legjobb pizzériájának járó díjat. A dobogó legfelső fokán azonban kénytelenek voltak osztozni, ugyanis szintén az első helyen végzett az I Masanielli – Francesco Martucci nevű pizzéria, amely a korábban már említett, szintén dél-olasz Casertában található.
A második helyre kis meglepetésre a New York-i Una Pizza Napoletana került New Yorkban, míg az idei bronzérmet a barcelonai Sartoria Panatieri húzta be.
A 2023-as év legjobb 20 pizzériája a Top 50 Pizza szerint:
Tésztaimádók, gasztrokalandra fel!