Index Vakbarát Hírportál

Egy légitársasság beperelt egy brit zenekart, mert hasonlít a nevük

2023. október 3., kedd 17:04

Még kérdéses, hogy mennyire megalapozottak a vádak, de a zenekar nem szeretne egy költséges jogi vitába bonyolódni. Úgy érzik, nincs túl sok esélyük egy óriási légitársasággal szemben.

Furcsa dolog olvasni, hogy egy vezető, európai légitársaság monopolizálni próbál egy sima, angol szót. Azt, hogy a helyzet mennyire abszurd, döntse el mindenki maga, a történet a következő. Akad egy brit banda, akiknek a neve Easy Life, mellettük van egy hatalmas légitársaság, az easyJet. Ezzel nincs is probléma, egészen addig, amíg a légitársaság ki nem találja, hogy az angol „easy” – magyarul könnyű – szót kizárólag ők használhatják márkamegjelölésként.

Dávid Góliát ellen

Az easyJet szimplán azzal érvel, hogy szeretnék bővíteni a céges palettát – mivel a céget birtokló EasyGroup a terjeszkedés mellett döntött –, így meg kell akadályozzák, hogy bárki „jogtalanul” vagy ingyenesen használja az „easy” nevet, amennyiben az ütközik az ő márkaépítésükkel – számolt be róla a Metro újság.

A Stelios és az easyGroup birtokolja a jogokat az easy márkanévhez. Más cégek (beleértve az easyLife-et is) éves jogdíjat fizetnek az üzleti stratégiájuk részeként történő felhasználásért. Nem engedhetjük meg, hogy illetéktelen harmadik felek szimplán ingyen, grátiszként, a semmiért cserébe használják azt. Ez nagyon igazságtalan lenne

– magyarázza cselekedeteit a légitársaság.

Az Easy Life zenekar megdöbbent, amikor megkapták a felszólítást a cégtől. Egyszerre érzik a dolgot nevetségesnek és dühítőnek. Ennek ellenére valószínűleg engednek majd a légitársaságnak, mivel egy jogi csatározásban úgy érzik, nem volna sok esélyük egy olyan légitársasággal szemben, akinek szinte korlátlanok a forrásaik az érdekérvényesítésre. Egyszerűen nem akarnak csődbe menni.

Oké... sosem gondoltuk, hogy erre vetemedünk, de nincs más választásunk, mint elmagyarázni, hogy milyen helyzetbe kerültünk. Ahogy néhányan már észrevettétek, bepereltek minket. Az easyJet perbe fogott azért, mert Easy Life a nevünk. Arra kényszerítenek, hogy változtassunk nevet, vagy vállaljuk a költségeit egy olyan jogi csatározásnak, amit képtelen lennénk kifizetni. Keményen dolgoztunk, hogy elindítsuk a zenekarunkat, és biztos vagyok benne, hogy sosem voltunk hatással az ő tevékenységükre. Az egész nevetséges, gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk egy ekkora vállalattal szemben. Nem tudom, mi mást mondhatnánk, beszámolunk nektek majd a fejleményekről

– áll a zenekar által megosztott Instagram-posztban. 

A londoni székhelyű, alapvetően fapados légitársaság, az easyJet több mint 34 országban 927 útvonallal rendelkezik. A cég közleménye szerint a csatát valójában az easyGroup indítványozta, amely az „easy” márkaneveket szállodákra, szupermarketekre, pénzügyi szolgáltatásokra és egyéb területekre is igyekszik kiterjeszteni, folyton újabb és újabb szektorokban megvetve lábát. 

Rovatok