Index Vakbarát Hírportál

Steiner Kristóf: Ne zsidózzunk, ne arabozzunk

2023. október 9., hétfő 19:05

Steiner Kristóf színész-újságíró is megszólalt az izraeli konfliktussal kapcsolatban, hiszen éveket töltött Izraelben és Tel Avivban, ő maga is átélt terrorcselekményt, amit elmondása szerint sosem fog elfelejteni, és sosem fog tudni feldolgozni.

Hétvégén Izraelben a Hamász terrorszervezet támadást indított a Gázai övezetben. Mint megírtuk, közel húsz perc alatt 5000 rakétát zúdítottak az övezetre, aminek következtében azonnal hadiállapotot és teljes mozgósítást rendeltek el. Hétfőre roppant szélsőséges állapot alakult ki az övezetben: sem benzin, sem élelmiszer nem elérhető a területen. 

A közismert színész és újságíró, Steiner Kristóf is megszólalt az ügyben, hiszen évekig izraeli lakos volt, és elmondása szerint ő is átélt terrortámadást, amíg a fővárosban lakott. 

Valami hasonló történt velem is, amikor Tel-Avivban először hallottam légiriadót, és először voltam tanúja terrorcselekménynek. Ma sem vagyok túl rajta – és nem leszek, soha

− fogalmazott. Nyilatkozatában főként arról beszélt, miért tartja értelmetlennek a háborút, és miért azonosítja a félelemmel azt. 

A háborúnak az az oka, hogy az emberi lény a hatalomszerzés és -megtartás eszközeként használja a félelemkeltést

− jelentette ki. Hozzátette: az ilyen tragikus helyzetekben kell erősnek és emberségesnek maradni, és igyekezni, hogy a békés irányba tudjuk terelni az eseményeket. Kiemelte, ezek a tapasztalások tanították meg arra, hogy másokat féltsen saját maga helyett. Ez alatt az olyan emberekre gondolt, akik nem tudják nap mint nap hallatni a hangjukat, és az előítéletes emberek elnyomják őket.

Kijelentette:

Orbán nem Magyarország. A Hamász nem Palesztina. És Netanjahu nem Izrael. Aki békét akar, nem láthat megoldást a háborúban! Elborzadva gondolok minden ártatlan ember halálára, és kétségbeesetten aggódom a térségért, az ott élőkért és családtagjaikért. Szeretettel kérek mindenkit: ne zsidózzunk, ne arabozzunk.

Meglátása szerint kétféle ember létezik, az, aki széthúzásban és a megtorlásban hisz, illetve az, aki az összefogás és a gondoskodás erejében. 

Rovatok