Index Vakbarát Hírportál

Magyar alkotók kaptak nemzetközi designdíjakat

2023. október 10., kedd 16:21

Kiderült, kik a hazai design nagyjai 2023-ban. A Magyar Zene Házában hét kategóriában adták át október 9-én az EDIDA díjait. Az eseményen együtt ünnepeltek a szakma meghatározó képviselői, de jelen voltak a téma iránt érdeklődő hírességek is.

Az év enteriőrjeit, designmárkáját és termékét, az év fenntartható kezdeményezését, fiatal tehetségét és belsőépítészét is díjazta az ELLE Decoration. Az EDIDA (ELLE Decoration International Design Awards) nemzetközileg a design Oscar-díjaként számontartott díj, idén második alkalommal osztotta ki Magyarországon a magazin.

A végső győztesekről a közönség döntött, a jelöltek kiválasztásában több hazai szaktekintély mellett egy világhírű formatervező, Sebastian Herkner is részt vett.

Az év enteriőrje – magánlakás egy magánlakás lett, egy mindszentkállai kőház, amelyből csodás kilátás nyílik a Káli-medencére. A Bátonyi Éva által megálmodott házat egy borospincék övezte présházból alakították át, a belső teret pedig natúr tónusokkal töltötték meg.

Az év enteriőrjei – közösségi tér  kategória jelöltjei között szerepelt bisztró, pékség és hotel is, de a legtöbb szavazatot az Uno Mas Tapas Bar kapta a közönségtől. Az enteriőrt a főváros egyik legnépszerűbb építészirodája, a Szendrő Péter által alapított 81font álmodta meg.

Az év designere idén Szakos Andrea lett, aki főleg természetes anyagokkal és kézműves termékekkel dolgozik, de fontosnak tartja a fenntarthatóságot és a tudatosságot is. 2023 fiatal tehetsége egy üvegművész lett a közönség szavazatai alapján, Koleszár Stella harmonikus tárgyai törékeny nőalakok, transzparens figurák.

Az év fenntartható kezdeményezése a Re-Built Glass Doors tolóajtó lett, megálmodója Deák Zsuzsanna, aki két éve kísérletezik az építészeti üveghulladék újrahasznosításával.

Az év márkája a Hannabi lett, alapítója, Rácz Anikó vehette át az EDIDA díját. Kanapéi egy életre szólnak, és minden négyzetcentimétere kézi munkával készül.

Az év terméke a Zen asztal lett, amiben egyszerre jelenik meg stílus és funkció. A tárgy tervezője és alkotója, Szőnyi Anna bútortervező és a Timbart márka alapítója, Cselovszki Márk is.

Egy asztalt körülülni annyit tesz, mint táplálni testet és lelket: enni, beszélgetni, harmóniában létezni, közös pillanatokat teremteni – erről kapta nevét a folyékonyságot és stabilitást egyszerre szimbolizáló Zen asztal.

Rovatok