Index Vakbarát Hírportál

III. Károly király különleges díjakat adott át a Buckingham-palotában

2023. október 12., csütörtök 19:27

Csütörtök ünnepélyes nap volt a Buckingham-palotában: a király átadta a 2022-es és a 2023-as, II. Erzsébet királynő által alapított mérnöki díjakat. A királyi fogadás különösen emlékezetes volt, mivel a díj a tizedik évfordulóját ünnepelte. A díjjal az emberiség javát szolgáló, úttörő innovációk mögött álló mérnököket tüntetik ki, például az internet fejlesztőit, akiknek II. Erzsébet királynő 2013-ban adta át az első díjat.

III. Károly király a Buckingham-palota fehér szalonjába érkezett – ahol jelenleg egy 460 millió dolláros ( közel 170 milliárd forint) felújítás zajlik –, és találkozott Lord Browne-nal, Madingley bárójával, a The Queen Elizabeth Prize for Engineering (Erzsébet királynő Mérnöki Díj) elnökével, majd a kék szalonba vonult a díjak átadására.

Ettől dobog telefonunk „szíve”

A 2022-es évet Masato Sagawa nyerte, a világ legerősebb állandó mágnesének felfedezéséért. Az NdFeB névre keresztelt tárgy kulcsfontosságú eleme az okostelefonoknak, az autóknak és a robotoknak is. Továbbá energiatakarékos, így hasznosítható a szélturbinák és az elektromos járművek fejlesztésénél is – írja a People.

PERC-technológia

A 2023-as díjat többen is elnyerték: Martin Green professzor, Andrew Blakers professzor, Aihua Wang és Jianhua Zhao professzor. A mérnökök a passzivált emitteres és hátsó cellás napelemes fotovoltaikus technológia feltalálásáért és fejlesztéséért nyerték el méltó jutalmukat. A PERC-technológiaként elnevezett fejlesztés világszerte felgyorsította a napenergia, illetve a villamosenergia-forrás elterjedését.

A díjazást követően a brit uralkodó kellemesen elcsevegett a kitüntetettekkel és családjaikkal.

Rovatok