Index Vakbarát Hírportál

Daniel Radcliffe továbbra is támogatja kaszkadőr barátját

2023. október 26., csütörtök 13:51

David Holmes 28 évesen kényszerült örökre kerekesszékbe A halál ereklyéi Harry Potter-rész forgatása közben, mikor Daniel Radcliffe dublőre volt. A két férfi azóta is szoros barátságot ápol, és most egy közös dokumentumfilmben vallanak a forgatásokról és a küzdésről, ami Holmes életét azóta jellemzi.

Novemberben lesz az HBO-premierje annak a dokumentumfilmnek, amiben Daniel Radcliffe is aktív szerepet vállalt egykori Harry Potter-kaszkadőre, David Holmes mellett. Holmes (aki több Harry-filmben volt Radcliffe dublőre) tragikus története 2009-ben járta be a világot, mikor olyan súlyos sérülést szenvedett A halál ereklyéi első részének forgatásán, hogy örökre tolószékbe kényszerült.

Négy évig forgatták a filmet, aminek A fiú, aki élt címet adták, és nemcsak a Harry Potter-film forgatásról szól, noha Radcliffe-fel együtt idézik fel a csodás forgatásokat, mikor még mindketten fiatalok voltak, hanem általában az élet küzdelmeiről és a kaszkadőrök viszontagságos életéről is – olvashatjuk a The Guardianben.

A baleset akkor történt, amikor a film végi robbanásos jelenetben Holmest túl erősen röpítette ki az erre szolgáló szerkezet, és olyan durván nekivágta a falnak, hogy eltört a gerince. Azóta életét a kaszkadőrmunka el- és megismertetésének szenteli.

A tornásznak induló Holmes igazi hivatásnak tekintette a kaszkadőrséget, aminek egy csapásra vége szakadt a 14 évvel ezelőtti balesettel, de ekkor sem csüggedt el, Radcliffe pedig végig támogatta. Mostani közös filmjüket, ami főleg Holmes korábbi és a sérülés óta eltelt életéről szól, Dan Hartley rendezte, és a cél az volt, hogy megmutassák, hogy lehet egy ilyen csapással együtt élni, felnőtté válni hirtelen, hogy találunk magunkra egy, a maihoz hasonló bizonytalan világban.

Holmes a történtek ellenére sem keserű, hálás a kórházi dolgozóknak, Radcliffe-nek és a könyvek szerzőjének, J. K. Rowlingnak is, mert mind teljes mellszélességgel mellette álltak a bajban.

Radcliffe-ről azt mondta, mind a ketten ugyanolyan büszkék voltak a filmekre, a forgatási munkákra, és boldogok voltak, amikor világszerte nagy sikerrel bemutatták a filmeket.

Nem először fognak össze, Radcliffe segített Holmesnak, amikor az 2020-ban elindította podcastjét, amiben kaszkadőrökkel interjúzik, és arra szeretnének rávilágítani, ők sem istenek, ugyanúgy megsérülnek, mint bárki más. És noha a közönség sokszor azt hiszi, csak vizuális effektet lát, igazán vásárra viszik a bőrüket, mert azt nem lehet színlelni, hogy leesnek a lépcsőn, hogy elüti őket egy autó. Vannak trükkök, de a veszély mindig ott bujkál.

Rovatok