Index Vakbarát Hírportál

Válások és dührohamok kísérik végig a világ legviccesebb emberének életét

2023. október 27., péntek 06:24

Jogász, színész, forgatókönyvíró, producer és a lemúrok legnagyobb rajongója. John Cleese nélkül nincs Monty Python, aminek hatását a Beatleséhez hasonlítják a popkultúrában. Kalandos életéről már több könyvben vallott, ilyen például az Elszabadult professzor, amiben egyetemi előadásait gyűjtötte össze.

A ma 84 éves John Cleese az angol humor egyik legkarizmatikusabb alakja, nem csak 196 centiméteres magassága miatt, hanem mert ott volt a Monty Python alapkőletételénél, ismeri a Waczak szálló legvendéggyűlölőbb hotelmenedzserét, harcolt a szabad Galileáért, ahogy Az élet értelmét is kutatta.

De ne gondoljuk, hogy Cleese csak a vígjátékokhoz és az abszurd humorhoz ért. A Cambridge-i Egyetemen szerzett jogi diplomát, itt találkozott először a későbbi Monty Python-szerzőtárssal, Graham Chapmannel, majd 1970-től három évig rektor volt a St. Andrews-i Egyetemen, és egy diákot választott maga mellé helyettesnek.

De hiába a patinás jogi végzettség, Cleese-t a száraz tények sosem vonzották, inkább a humor, az írás és a színjátszás. Tehetségét mi sem mutatja jobban, mint hogy az egyik főszereplésével készült film forgatókönyvéért Oscar-díjra is jelölték.

De nemcsak szerepelni szeret, hanem írni és producerkedni is, vagy épp házasodni, hiszen négyszer is megnősült. A kalandokat sem veti meg, huzamosabb ideig élt Amerikában, mivel 20 évig volt vendégprofesszor a Cornell Egyetemen, de a ködös Albion visszahúzta, és 10 éve újra a vidéki Angliába költözött.

Ha Cleese csak a Monty Pythonban ügyködött volna – amit Grammy-díjra is jelöltek, a televíziós Bafta-díjat pedig meg is kapta –, már ezért is örök hálánk illetné, de szerepelt olyan mainstream klasszikusokban is, mint a Harry Potter vagy a James Bond-széria egy-egy része. Utóbbiakban Q asszisztensét alakította, majd magát Q-t, a Shrekben pedig a hangját kölcsönözte a király karakterének.

A Monty Pythont 1969-ben alapította Graham Chapman, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam amerikai animátor és Michael Palin. A 45 részes, egyenként félórás Monty Python Repülő Cirkusza-epizódok először 1969. október 5-én kerültek adásba az angol otthonok tévéképernyőin. A 45 részt négy szériában készítették el, de az utolsó sorozatban a műsor címe Monty Pythonra rövidült. A kritikusok szerint a szkeccsekből a Cleese és Chapman által írt jelenetek voltak a legjobbak, John Cleese pedig a mogorva, szőrszálhasogató karakterek specialistája volt. Cleese maga sem egyszerű eset, be is vallotta, hogy olykor-olykor rátörő dührohamai miatt pszichológushoz jár.

Születésnaposunk a természetvédelemben is jeleskedik, A lemúr-hadművelet John Cleese-zel című ismeretterjesztő filmet Madagaszkáron forgatta, hogy felhívja a figyelmet a lemúrok veszélyeztetett helyzetére. Egy kisfilmben pedig Cleese animált figurája biztat lemúr-örökbefogadásra. Nem csoda, ha nemrég elneveztek róla egy lemúrfajt, az Avahi cleeseit (Cleese gyapjas lemúrja). Kvízünkkel megtudhatja, mennyire van képben az angol abszurd jeles képviselőjével, aki ma ünnepli születésnapját. 

Rovatok