Index Vakbarát Hírportál

Ha ön is így fehéríti a fogát, van egy rossz hírünk

2023. november 2., csütörtök 06:13

A fogakra és az ínyre is rendkívül veszélyesek lehetnek az interneten terjedő házi praktikák. Jászai István fogorvos szerint súlyos következményekkel kell számolniuk azoknak, akik a közösségi médiában beharangozott módszerektől és „csodaszerektől” várnak fehérebb fogakat.

Házi fogfehérítős módszerrel ígér ragyogó mosolyt a TikTokon egy több mint ötvenegyezer követővel rendelkező influenszer. A hölgy angol nyelvű videójában azt állítja, hogy a szájvíz, a hidrogén-peroxid és a szódabikarbóna együtt makulátlan fogakat eredményezhet. A felvételt már több mint kétmillióan látták, pedig sokszor veszélyes lehet készpénznek venni a világhálón terjedő praktikákat. 

Jászai István dorogi fogorvos a Komárom-Esztergom vármegyei hírportál kérdésére elmondta, hogy semmiképp nem javasolja az internetes módszerek követését. A fogorvos óva int mindenkit a világhálón keringő „csodaszerektől”. Hozzátette, hogy az otthoni kísérleteknél az esetleges következményekkel is számolni kell. 

A hidrogén-peroxid egy olyan erős oxidáló szer, amelynek rendszeres használata kóros elváltozásokat idézhet elő. Úgy látja, hogy ha valóban biztonságos lenne a házi fogfehérítés, akkor már a cégek is lecsaptak volna erre az üzleti lehetőségre. 

Megjegyezte, hogy az otthoni fogfehérítők egy része – mint az aktív szenes fogkrém – veszélytelen, de csodát sem kell tőlük várni. Ezzel szemben a citromsav és szódabikarbónás dörzsölés „súlyos és visszafordíthatatlan” károkat okozhat a fog szöveteiben.

Mint mondta,

a zománcot teljesen lekoptathatja, így amellett, hogy még sárgábbak lesznek a fogak, nagyon érzékennyé és sérülékenyebbé is válnak.

Legrosszabb esetben az íny és a szájnyálkahártya is károsodhat, emellett különböző elváltozások is kialakulhatnak. Jászai István szerint az otthoni módszerekkel óriási károkat okozhatunk a fogunkban.

Rovatok