Index Vakbarát Hírportál

Scarlett Johansson a mesterséges intelligencia miatt perel

2023. november 2., csütörtök 07:59

Jogi lépéseket tesz Scarlett Johansson amerikai színésznő, amiért egy mesterségesintelligencia-alapú alkalmazás engedély nélkül használta fel a nevét és a képmását egy reklámban.

Scarlett Johansson képmását az engedélye nélkül használták fel egy online reklámban – írja a Variety.

A 22 másodperces reklám, amelyet a Lisa AI: 90's Yearbook & Avatar nevű képgeneráló alkalmazás az X-en tett közzé, a színésznő valódi felvételeit használta fel, hogy hamis képet és párbeszédet generáljon róla.

A 38 éves színésznő képviselői megerősítették a Varietynek, hogy megtették a szükséges jogi lépéseket.

Nem vesszük félvállról az ilyen dolgokat. Szokásos eljárásunk szerint ilyen körülmények között minden jogorvoslati lehetőségünkkel foglalkozunk

– mondta Johansson ügyvédje, Kevin Yorn. A reklámot azóta eltávolították.

Nem Johansson az egyetlen színész, aki nyilvánosan felszólalt a nevük és képmásuk engedély nélküli felhasználása ellen. Múlt hónapban Tom Hanks az Instagramon figyelmeztette rajongóit, hogy semmi köze nincs egy mesterséges intelligencia által generált fogászati reklámhoz, mely az ő képét használta fel. A komikus Sarah Silverman pedig beperelte a ChatGPT-t szerzői jogok megsértése miatt.

Scarlett Johansson egyébként nem először tapasztalja, hogy a képét a beleegyezése nélkül használják fel. A színésznő 2018-ban a The Washington Postnak beszélt arról, hogy képmását deepfake-ekben használják fel, amelyekben pornográf videókhoz mesterségesen adják hozzá az arcát.

Rovatok